Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Petite Perle 300×250

Επιβεβαίωση της στήριξης των ελληνικών θέσεων αποτελεί η νέα αποδοκιμασία της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας από Ευρώπη και ΗΠΑ, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωνε για την επιθετικότητα της γείτονος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Γερμανό καγκελάριο και τους βαλκάνιους ηγέτες.

Μιλώντας την Παρασκευή 10/6 στη σύνοδο κορυφής για τη ΝΑ Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα του σύγχρονου κόσμου, προσθέτοντας ότι "η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλαν και οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων κυριάρχησε στις εργασίες της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης, θέμα που αναφέρεται με έμφαση στη κοινή διακήρυξη των 12 ηγετών, μαζί με αυτά της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι: «Η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Στόχος της Συνόδου της SEECP, του μοναδικού σχήματος περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο, είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση των μελών της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μέσω της συνεργασίας στους τομείς κράτους δικαίου, ασφάλειας και οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής και τις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας.

H σημασία της Συνόδου για τις συζητήσεις που αφορούν την περιοχή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται από το γεγονός ότι στη Σύνοδο συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ενώ στο δείπνο παρέστη ο Καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο Κορυφής, τα περισσότερα μέλη της Διαδικασίας εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης: ο επικεφαλής του Συλλογικού Προεδρείου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Sefik Džaferović, η Πρόεδρος του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilița, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Sorin Grindeanu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selaković, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Teodora Genchovska και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Faruk Kaymakci. Συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) Majilinda Bregu.

Με το πέρας της Συνόδου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των Συμμετεχόντων στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που εμπνέουν τη SEECP από την ίδρυσή της, ενώ επιβεβαιώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία κρίσιμης διαρθρωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η αειφόρος, πράσινη και συμπεριληπτική, βιώσιμη ανάπτυξη».

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε μία ακόμη εμπρηστική δήλωση, από την τελετή απονομής βραβείων φωτογραφίας της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ. Ο Τούρκος πρόεδρος υπερηφανεύεται για την φροντίδα που δίνεται στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζοντας άξεστους όσους δεν μπορούν να χωνέψουν – όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης εδώ και 569 χρόνια και υποστηρίζουν ότι ο διωγμός άρχισε το 1453.

Πηγές: EΡΤ, Α' Πρόγραμμα

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ