Νιγηρία: Απαγωγή 30 ανθρώπων που γυρνούσαν από γάμο από ένοπλη συμμορία

Petite Perle 300×250

Τριάντα άνθρωποι οι οποίοι επέστρεφαν από γαμήλια γιορτή απήχθησαν το βράδυ του Σαββάτου από ενόπλους που ανήκαν σε συμμορία στη βορειοδυτική Νιγηρία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι απαχθέντες, όλοι έμποροι που πωλούν κινητά τηλέφωνα, επέστρεφαν στην Γκουσάου, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ζαμφαρά, αφού παρέστησαν σε γάμο συναδέλφου τους στη γειτονική πολιτεία Σοκότο, όταν απήχθησαν έπειτα από μηχανική βλάβη που υπέστη το ένα από τα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν, δήλωσαν εκπρόσωπος φορέα του κλάδου και πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Τριάντα μέλη μας απήχθησαν (…) καθώς επέστρεφαν από τον γάμο συναδέλφου μας στη Σοκότο», είπε ο Καμπίρου Γκάρμπα Μουχτάρ, επικεφαλής του επιμελητηρίου εμπόρων συσκευών κινητής τηλεφωνίας στη Ζαμφαρά.

«Οι απαγωγείς μου τηλεφώνησαν χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ενός από τα θύματα, επιβεβαίωσαν πως κρατούν 30 από τους συναδέλφους μας», πρόσθεσε.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε 50 προσκεκλημένους σταμάτησε στο χωριό Λάμπαρ Μπακούρα έπειτα από βλάβη του ενός από τα λεωφορεία όταν επιτέθηκαν οι απαγωγείς, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας στην περιοχή.

«Είκοσι άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν», όμως «30 απήχθησαν», εξήγησε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την τελευταία δεκαετία, η βορειοανατολική και κεντρική Νιγηρία έχουν μετατραπεί στο θέατρο ολοένα συχνότερων και αιματηρότερων επιθέσεων συμμοριών. Οι λεγόμενοι bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες», στην ορολογία των νιγηριανών αρχών–, βαριά οπλισμένοι, εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλατούν, απαγάγουν πολίτες, ιδίως μαθητές, για λύτρα, δολοφονούν κατοίκους. Παρότι ο στρατός έχει διεξαγάγει αρκετές επιχειρήσεις εναντίον τους, η δράση τους συνεχίζεται.

Την περασμένη εβδομάδα, 58 κάτοικοι απήχθησαν από ένοπλους που εισέβαλαν στο χωριό Κουάρι, στην πολιτεία Κατσίνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σε θεαματική επίθεση τον Μάρτιο, ένοπλοι ανατίναξαν τμήμα των σιδηροτροχιών που συνδέουν την πρωτεύουσα Αμπούτζα με την πόλη Καντούνα (βορειοδυτικά) και απήγαγαν δεκάδες επιβάτες συρμού που αναγκάστηκε να σταματήσει.

Οι συμμορίες αυτές δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, οι ενέργειές τους δεν έχουν ιδεολογική χροιά. Ωστόσο, η παρείσφρηση τζιχαντιστών στις τάξεις τους προκαλεί ανησυχία.

πηγή: www.in.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ