Αστυράκι – Στρούμπουλας: H παράδοση του δρόμου χωρίς το προστατευτικό δίχτυ προκαλεί τις αντιδράσεις του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Συνάντηση κτηνοτρόφων με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου – Το υπόμνημα της διαμαρτυρίας στα χέρια της Περιφέρειας  και στο Α.Τ Μαλεβιζίου

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η στιγμή που περιμένουν όλοι από το 2014 μετά τη δημοπρασία του έργου για την κατασκευή του άξονα Αστυράκι – Στρούμπουλας έχει φτάσει μετά από τόσα χρόνια στο τέλος.

Τα ασφαλτικά έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι λεπτομέρειες που είναι η σήμανση και οι διαγραμμίσεις.

Οι εκτιμήσεις τόσο του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, όσο και του  διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλη Ψαρουδάκη, συγκλίνουν στο ότι τέλη Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου, ο δρόμος των 7 χιλιομέτρων που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Μια σημαντική λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι δεν θα έχει τοποθετηθεί το προστατευτικό δίχτυ κι αυτό ήδη προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις και επίσημα.

Ήδη από τους φορείς του Αστυρακίου έχουν σταλεί διαμαρτυρίες προς τη δημοτική Αρχή η οποία σε συναντήσεις και με τον περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και τους υπηρεσιακούς έχει μεταφέρει την αγωνία των κατοίκων και των κτηνοτρόφων.

 Το ζήτημα που σε όλους τους τόνους τίθεται είναι ότι ο δρόμος θα γίνει «λαιμητόμος» αν δεν τοποθετηθεί το προστατευτικό και στις δυο πλευρές κατά μήκος των 7 χιλιομέτρων, πριν δοθεί αυτός στην κυκλοφορία.  

Το πρόβλημα λένε όλοι ότι το κατανοούν αλλά και μόνο η κατανόηση δεν αρκεί.

Στη διαδρομή από το Βουλισμένο Αλώνι μέχρι το Αστυράκι βοσκίζονται περισσότερα από 5000 αιγοπρόβατα επιπλέον το μέρος έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Το δίχτυ που υπάρχει τώρα τοποθετημένο στα χωράφια εκτός από το ότι είναι σε άθλια κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί θεωρεί προστατευτικό .

Όλοι θέλουν τον δρόμο αλλά να δοθεί στην κυκλοφορία εξ αρχής με ασφάλεια.

Στο πλευρό των φορέων ο Μενέλαος Μποκέας

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Αστυρακίου συνοδευόμενοι από τον εφημέριο Νικόλαο Σταυρουλάκη επισκέφθηκαν την Πέμπτη το πρωί τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα και του κατέθεσαν το υπόμνημα διαμαρτυρίας . Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι « Έντεκα χρόνια μετά με την  προστατευτική περίφραξη  να μην έχει γίνει, η ασφάλεια των οδηγών και των αιγοπροβάτων θα κρέμεται σε μια κλωστή».

Γεγονός είναι ότι αν και παλαιότερα αυτό προβλεπόταν δεν υπήρχε στην μελέτη που εκτελέστηκε. Πριν δυο χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις των φορέων του Αστυρακίου αλλά και της δημοτικής αρχής που στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματός τους, βγήκε ένα επιπλέον κονδύλι ύψος περίπου 1 εκ. ευρώ με την πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη, για να λυθεί το θέμα με το πλέγμα αλλά και τις αγροτικές προσβάσεις.

Στη συνάντηση της Πέμπτης η οποία ήταν σύντομη και περιεκτική ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, είπε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν δίκιο. Ο δρόμος αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να είναι ασφαλής χωρίς το προστατευτικό δίχτυ.

«Είναι σαφές ότι για να είναι ο δρόμος ασφαλής πρέπει να γίνει περίφραξη, είναι αυτονόητο. Θα το παλέψουμε μαζί με εσάς να μην δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος αν δεν μπει το προστατευτικό» είπε ο κ. Μποκέας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν πριν δύο χρόνια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εκείνη την ώρα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πετούσης   με την Περιφέρεια ενημερώθηκε ότι η σύμβαση για τη δεύτερη εργολαβία θα υπογραφεί τον Οκτώβριο. Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Μαλεβιζίου επανέλαβε « Κάνουμε μια προσπάθεια να μην δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος χωρίς την περίφραξη».

Τόνισε ωστόσο την σοβαρή, αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης η οποία μέχρι σήμερα έχει ευοδώσει καρπούς σε όλα τα ζητήματα: « Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέχρι να βρεθεί λύση, πρέπει να είναι σαφές αυτό» διευκρίνισε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα όχι με τοπικιστική αντίληψη αλλά πρωτίστως για την ασφάλεια όλων των  διερχόμενων  οδηγών όπως και του ζωικού κεφαλαίου.

Πάντως από το ότι φάνηκε οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με την συμμετοχή της Περιφέρειας.   

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν για να καταθέσουν το υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Α.Τ Μαλεβιζίου και στην Περιφέρεια.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ