Άνοιξε η πλατφόρμα για τις διορθώσεις στο Ε9

Petite Perle 300×250

Στον… οργασμό της πλατφόρμας, ίσως πέρασε στα ψιλά η πλατφόρμα που άνοιξε για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στο Ε9.

Μπορεί το 80% να έχει δει μειωμένο ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν όμως αρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν πολύ φουσκωμένα εκκαθαριστικά.

Παρατηρήθηκε δε το φαινόμενο πολλοί φορολογούμενοι να δουν μικρότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ από άλλους ιδιοκτήτες στην ίδια περιοχή. Αναντιστοιχίες που σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε λάθη των ίδιων των ιδιοκτητών, τα οποία έχουν πλέον την δυνατότητα να διορθώσουν.

Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο taxisnet και στη συνέχεια στην εφαρμογή Ε9 περιουσιολόγιο.

Εκεί επιλέγει το έτος για το οποίο θέλει να κάνει διόρθωση κι από τις διαθέσιμες ενέργειες τη δημιουργία δήλωσης Ε9. Μετά τη διόρθωση των λαθών, εφόσον ο νέος φόρος είναι μειωμένος έως και 300€ , τότε αυτόματα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος καλείται στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την μείωση του φόρου.

Τα πιο συχνά από αυτά έχουν να κάνουν με την αναγραφή των βοηθητικών χώρων, οι οποίοι εχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 90% και πρέπει να δηλώνονται χωριστά. Αν το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο πρέπει να δηλωθεί ενώ αν ένα κτίσμα εντός αγροκτήματος δεν δηλωθεί ως βοηθητικό , τότε ο φόρος του πενταπλασσιάζεται!

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εμπράγματα δικαιώματα καθώς άλλη βαρύτητα έχει η πλήρης κυριότητα κι άλλη η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία. Επιπλέον αν δεν αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το σύστημα θεωρεί αυτομάτως ότι το ακίνητο ανήκει ολόκληρο σε αυτόν που συμπληρώνει το Ε9.

Αν δεν συμπληρωθεί ο όροφος ενός διαμερίσματος, το σύστημα "αυτοβούλως" το "ανεβάζει" στον τελευταίο. Σωστά πρέπει να συμπληρωθούν η ηλικία, η επιφάνεια και η απόσταση του ακινήτου από τη θάλασσα , ειδάλλως ο λογαριασμός "φουσκώνει κι άλλο".

Αυτό που πρέπει να προσέχθει επίσης είναι ότι από το έτος 2013 είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα των οποίων ο ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Από το έτος 2014 και μετά, θα πρέπει να συμπληρώνονται υποχρεωτικά και τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου ή το ΑΦΜ του συμβολαιογράφου.

Η πλατφόρμα αναμένεται να μείνει ανοιχτή έως τις 29 Ιουλίου.

Πηγη: Σκαι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ