Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων το ύποπτο κρούσμα από τη Νάξο

Petite Perle 300×250

Το ύποπτο κρούσμα από την Νάξο είναι ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων.

Σημειώνεται πως ο άνδρας είχε αντιμετωπιστεί ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων από τις αρχές της εβδομάδας, όταν προσήλθε σε Κέντρο Υγείας της Νάξου με πυρετό.

Οι γιατροί τότε έκριναν πως έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο 30χρονος μεταφέρθηκε με ειδική πτήση στο νοσοκομείο «Αττικόν» της Αθήνας, σε ειδική κάψουλα και μπήκε άμεσα σε θάλαμο υψηλής πίεσης.

Σημειώνεται πως η αεροδιακομιδή κρίθηκε αναγκαία, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του εξανθήματα και είχε ανεβάσει πυρετό.

Τί γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox virus) και μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα ζώα και ανθρώπους. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και αίσθημα κόπωσης. Ακολουθεί χαρακτηριστικό εξάνθημα που σχηματίζει φουσκάλες και κρούστες.[3] Ο χρόνος από την έκθεση μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων είναι περίπου 10 ημέρες. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί κατά την κατεργασία του κρέατος, από δάγκωμα ζώου ή γρατσουνιά, σωματικά υγρά, μολυσμένα αντικείμενα ή από στενή επαφή με μολυσμένο άτομο. Ο ιός πιστεύεται ότι κυκλοφορεί στη φύση μεταξύ ορισμένων ποντικιών στην Αφρική.[4] Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με τον έλεγχο μιας βλάβης για το DNA του ιού. Η ασθένεια μπορεί να έχει παρόμοια εμφάνιση με την ανεμοβλογιά.

Το εμβόλιο της ευλογιάς πιστεύεται ότι προλαμβάνει τη μόλυνση. Το 2019 εγκρίθηκε ένα εμβόλιο για τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.[7] Η φαρμακευτική ουσία τεκοβιριμάτη έχει εγκριθεί για χρήση στη νόσο αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους. Η σιντοφοβίρη ή η μπινκιδοφοβίρη μπορεί να είναι χρήσιμες. Ο κίνδυνος θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί με τον κλάδο του Κονγκό είναι έως και 10%,  ενώ η θνητότητα του κλάδου της δυτικής Αφρικής είναι κάτω από 1%.

Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως στην Κεντρική και την Δυτική Αφρική. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1958 σε μαϊμούδες εργαστηρίου. Τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους εντοπίστηκαν το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έξαρση της νόσου που σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 εντοπίστηκε ότι προήλθε από κατάστημα κατοικίδιων ζώων, όπου πωλούνταν τρωκτικά που εισάγονταν από την Γκάνα.[5] Τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν ότι οφείλονται σε πιθανή μετάδοση στην κοινότητα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια επιδημία τον Μάιο του 2022.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ