Κ . Μητσοτάκης: Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις

Petite Perle 300×250

Οι τουρκικές προκλήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πριν από λίγο, ότι «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητεί, με σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ η χθεσινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε το κοινό μέτωπο Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, ότι επιβεβαιώθηκε ομόφωνα, η χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ νωρίτερα, έθεσε και το χρονικό ορόσημο του 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που λαμβάνει επίσης υπόψη τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η Ελλάδα ήταν υπέρ αυτής της απόφασης και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση σε επίπεδο Συμβουλίου. Αυτό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας. Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις. Θεωρώ ότι στέλνεται το σωστό μήνυμα στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Φυσικά, αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος. Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να αναλάβει την «ιδιοκτησία» της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων. Με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύω ότι ήταν σαφώς η ορθή απόφαση και το σωστό μήνυμα που έπρεπε να σταλεί στον ουκρανικό λαό».

Πηγη: https://www.ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ