Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Προετοιμασμένη η Αθήνα για να απαντήσει στον Ερντογάν

Petite Perle 300×250

Αποτιμώντας θετικά την καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού από τους Ευρωπαίους, η Αθήνα στρέφεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ελληνική διπλωματία να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, καθώς στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού έχει ν' αντιμετωπίσει έναν κατεξοχήν απρόβλεπτο παίκτη.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Μπορεί η Σύνοδος της Μαδρίτης στις 29-30 Ιουνίου ν' ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τη διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας, πιθανολογείται όμως ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα εγείρει θέμα κυριαρχίας του Αιγαίου.

«Οι Τούρκοι θα θέσουν πιθανά θέματα που θα έχουν σχέση με την Ελλάδα αν δουν ότι η διαπραγμάτευση με τη Δύση δεν πάει καλά. Το πιο πιθανό είναι αυτό να έχει να κάνει με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ένα θέμα που οι Τούρκοι έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα» εκτίμησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ενοχλημένη η Άγκυρα με την Ευρώπη μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Δείγμα γραφής για τη συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων η σφοδρή αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είναι απόλυτη ντροπή για την ΕΕ να σιωπά απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τα 10 μίλια εναέριου χώρου, για τον εξοπλισμό των νησιών και για τις πρακτικές απώθησης που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αυτή που επιτίθεται στην Τουρκία.

«Ορισμένοι πολιτικοί στη γειτονιά μας έχουν την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εύκολο στόχο για να αποσπάσουν την προσοχή από τις στρατηγικές αποτυχίες τους» ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φεριντούν Αλτίν.

Σαφείς κόκκινες γραμμές έναντι της Τουρκίας ζητά από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας: «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η Ι. Χ. εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη και να επανέλθουμε σε μια εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά με σαφείς κόκκινες γραμμές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις».

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες επιτρέπουν στην Ελλάδα να θωρακίζεται, είπε από τη Σαμοθράκη ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να θωρακίζει όλα τα νησιά της» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία όχι απλώς απειλεί την Ελλάδα, αλλά την απειλεί με χρήση βίας».

Ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ