Ηράκλειο – Εστίαση: Εξωφρενικά ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών!

"Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος", λέει ο σοφός λαός μας και στην περίπτωση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης στο Ηράκλειο, η λαϊκή αυτή ρήση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή!

Κι αυτό γιατί, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικής δυσλειτουργίας του κλάδου λόγω της πανδημίας, οι επιχειρηματίες άρχισαν να εργάζονται, προσπαθώντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος, αλλά άρχισαν να δέχονται προειδοποιήσεις και "μπιλιετάκια" από εκπροσώπους των τριών εταιρειών που συγκροτήθηκαν μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, ζητώντας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Απεγνωσμένη επιχειρηματίας με τρία καταστήματα εστίασης για γάμους και βαφτίσεις, κατήγγειλε στο "Ράδιο Κρήτη" που ανέδειξε το θέμα, ότι της ζήτησαν το αστρονομικό ποσό των 37.270 ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών!

"Αρχίσαμε φέτος τη λειτουργία μας, υπό κανονικές συνθήκες μετά τον κορωνοϊό, και μας ζητάνε τώρα αναδρομικά τα ποσά;", αναρωτήθηκε η επιχειρηματίας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης, Μαρία Αντωνακάκη τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί, απρόσμενα σπεύδουν στις επιχειρήσεις τους και τους δίνουν τον λογαριασμό, μάλιστα παραδίδουν …κομμένα τιμολόγια χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, προκαλώντας αναστάτωση και οδηγώντας τους επιχειρηματίες σε απόγνωση.

"Περνούν και μας αφήνουν κομμένα τιμολόγια, χωρίς καμία εξήγηση, με συγκεκριμένα δηλαδή ποσά. Τους ζητάμε να μας αποδείξουν από που προκύπτουν αυτά τα ποσά και απαντούν ότι μας ηχογραφούν!", τόνισε φανερά προβληματισμένη η κ. Αντωνακάκη.

Οι καταστηματάρχες, όπως είπε, δεν έχουν καμία αντίρρηση να πληρώσουν για τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών, ζητούν όμως τα ποσά αυτά να μην είναι απαγορευτικά για τη μουσική που είναι απαραίτητη για τα μαγαζιά τους.

Ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης σημείωσε πάντως ότι το κράτος δυστυχώς δε ρύθμισε την κατάσταση μετά την "αμαρτωλή" υπόθεση της ΑΕΠΙ και συνέστησε μεγάλη προσοχή στους επιχειρηματίες σε ό,τι τους ζητηθεί να πληρώσουν.

Πάντως, συγγενείς Κρητικών καλλιτεχνών που επικοινώνησαν με το "Ράδιο Κρήτη" επισήμαναν ότι έχουν χρόνια να πάρουν τα χρήματα τους, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα και να προχωρήσει στη σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση.

ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ