Κρήτη: Οι top παραλίες για εξωτικές βουτιές

Petite Perle 300×250

Πλησιάζοντας στην καρδιά του καλοκαιριού αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον προορισμό των διακοπών τους.

Βασικό συστατικό για να επιλέξει κανείς που θα απολαύσει τον ήλιο του φετινού καλοκαιριού αποτελούν οι παραλίες.

Ας δούμε λοιπόν δέκα από τις πιο μαγευτικές και δημοφιλής παραλίες της Νότιας Κρήτης που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Από τα Χανιά έως το Λασίθι, οι παραλίες της Νότιας Κρήτης μοιάζουν με μικρά κομμάτια παραδείσου. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 10 από τις πιο όμορφες παραλίες του κρητικού νότου για απόλυτη χαλάρωση με θέα το Λιβυκό.

Λαφονήσι, Χανιά

Στο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, το Λαφονήσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Χανίων. Πρόκειται για μια στενόμακρη χερσόνησο που «σπάει» στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού που απέχει γύρω στα 150 μ. από την απέναντι ακτή. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και το σκηνικό είναι τροπικό, με αβαθή γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο που παίρνει πορφυρές αποχρώσεις από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια.

Κεδρόδασος, Χανιά

Η παραλία Κεδρόδασος χαρακτηρίζεται ως επίγειος παράδεισος κι όχι άδικα. Η απόμερη αυτή ακτή, 76 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων και μόλις 1 χλμ. από τη διάσημη παραλία στο Ελαφονήσι, θα σας εντυπωσιάζει με την σπάνια ομορφιά της. Πρόκειται για ένα παραμυθένιο μέρος με λευκή άμμο, λεία βράχια και δέντρα αρκεύθου ή θαλασσόκεδρους (τα δέντρα αυτά είναι πολύ εύθραυστα, γι' αυτό φροντίστε να μην τα πλησιάζετε). Αν και λιγότερο γνωστή από το Ελαφονήσι, η παραλία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αν θέλετε περισσότερη απομόνωση, υπάρχουν διάφορες παραλίες ανάμεσα στο Κεδρόδασος και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικότερα.

Γλυκά Νερά, Χανιά

Τα Γλυκά Νερά είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, η οποία είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, σε απόσταση 75 χλμ. νότια των Χανίων και 5 χλμ. δυτικά της Χώρας Σφακίων. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και ονομάστηκε έτσι από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης αυτού του θαλάσσιου «μυστικού»: είτε με καραβάκι από το Λουτρό ή τα Σφακιά είτε διασχίζοντας το ορεινό μονοπάτι Ε4.

Πρέβελη, Ρέθυμνο

Γνωστή και ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας, η παραλία της Πρέβελης, περίπου 35 χλμ. νότια της πόλης του Ρεθύμνου, είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της νότιας Κρήτης. Παλαιότερα αποτελούσε αγαπημένη παραλία των χίπις, οι οποίοι την επέλεγαν για διαλογισμό. Εδώ εκβάλλει ο χείμαρρος από το φαράγγι Κουρταλιώτικο, με τις όχθες του σκεπασμένες με φοινικιές και άλλα δέντρα. Το πανέμορφο φοινικόδασος του Πρέβελη με τους φοίνικες του Θεοφράστου κάηκε ολοσχερώς το 2010, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό. Μπορείτε να έρθετε από τον Πλακιά με καραβάκι ή να οδηγήσετε μέχρι τη Μονή Πρέβελης και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί σε 15 περίπου λεπτά στην παραλία.

Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου, Ρέθυμνο

Αυτό το ονειρικό τοπίο με άμμο που ξεκινάει από τον γκρεμό ο οποίος ορθώνεται πάνω από την παραλία και σβήνει απαλά στα κύματα, είναι από τις εκείνες εικόνες που δεν ξεχνιούνται. Οι αμμόλοφοι εδώ φτάνουν μέχρι και τριάντα μέτρα ύψος και το ηλιοβασίλεμα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά που μπορείτε να δείτε στην Κρήτη. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της, δεν φαίνεται ποτέ γεμάτη. Η παραλία (που λέγεται επίσης και Αλατσόγκρεμνος) βρίσκεται σε απόσταση 58 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, κοντά στην Αγία Γαλήνη.

Τριόπετρα, Ρέθυμνο

Τρεις επιβλητικοί βράχοι που δεσπόζουν στη θάλασσα, στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, δίνουν το όνομα στην περιοχή και την τεράστια παραλία της Τριόπετρας, που βρίσκεται σε απόσταση 52 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, κοντά στο χωριό Ακούμια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διπλή παραλία. Η κύρια παραλία της Τριόπετρας, η Μεγάλη Τριόπετρα, έχει παχιά άμμο και υπέροχα βαθιά νερά. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβερνάκια και επιλογές διαμονής. Νότια από τους τρεις βράχους υπάρχει ο κολπίσκος της Μικρής Τριόπετρας, που είναι ιδανικός όταν πιάνει αέρας στη Μεγάλη Τριόπετρα.

Αγιοφάραγγο, Ηράκλειο

Μία από τις πιο γνωστές και απομονωμένες παραλίες στα νότια του νομού Ηρακλείου (περίπου 80 χλμ. από την πόλη). Το Αγιοφάραγγο αποτελεί αγαπημένο μέρος για πεζοπόρους που κατεβαίνουν από το ομώνυμο φαράγγι, του οποίου αποτελεί φυσική συνέχεια. Η παραλία είναι περικυκλωμένη από κάθετους βράχους και έχει ψιλό βοτσαλάκι και υπέροχα, δροσερά νερά.

Εδώ θα φτάσετε είτε διασχίζοντας το φαράγγι (περίπου 20-30 λεπτά εύκολη πεζοπορία) είτε με καΐκι από την Αγία Γαλήνη, τα Μάταλα ή τους Καλούς Λιμένες. Στη διαδρομή μέσα στο φαράγγι θα δείτε τις σπηλιές του ασκήτεψαν δεκάδες ερημίτες στο παρελθόν, καθώς και το ναό του Αγίου Αντωνίου με το μικρό πηγάδι. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Κομμός, Ηράκλειο

Πίσω από τα πολύβουα Μάταλα, 65 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται μια απέραντη παραλία που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Ο Κομμός, κατά την αρχαιότητα, ήταν λιμάνι της Φαιστού και σήμερα πάνω από την παραλία υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Το βόρειο τμήμα της παραλίας είναι πιο ήσυχο (το προτιμούν οι γυμνιστές) και γύρω του υπάρχουν μερικά αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους, ενώ νοτιότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Και τα δύο τμήματα της παραλίας έχουν άμμο και προσφέρουν μαγευτική θέα στα έρημα νησάκια Παξιμάδια.

Αγία Φωτιά, Λασίθι

Η Αγία Φωτιά είναι μία από τις πιο αγαπημένες παραλίες του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται 45 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, στον παραλιακό δρόμο από Σητεία προς Βάι. Πνιγμένη στα πλατάνια και στα αρμυρίκια, σε κόλπο κρυμμένο ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βράχους, αυτή η υπέροχη παραλία έχει ψιλό γκριζωπό βοτσαλάκι και ήρεμα, πεντακάθαρα νερά. Υπάρχουν beach bar, λίγες ταβέρνες και ξενοδοχεία. Περπατήστε μέχρι το ανατολικό τέρμα της, όπου θα βρείτε μια πηγή στον βράχο από την οποία τρέχει γλυκό νερό.

Χρυσή, Λασίθι

Απέναντι από την Ιεράπετρα βρίσκεται ένα νησάκι που μαγεύει τους επισκέπτες με το εξωτικό τοπίο του. Ο λόγος για τη Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι), ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης. Οι ακτές της περιβάλλονται από το Λιβυκό πέλαγος και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, καθώς τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και οι απέραντες, χρυσαφένιες αμμουδιές προσφέρουν ένα απόλυτα χαλαρωτικό σκηνικό.

Η ωραιότερη και πιο δημοφιλής παραλία είναι αυτή της Μπελεγρίνας ή Χρυσής Ακτής, στα βόρεια. Η Χρυσή φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα. Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Ιεράπετρας για τη Χρυσή.

Πηγή: travel.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ