Ερντογάν: Καμία αναφορά για τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Petite Perle 300×250

Απολύτως τίποτα δεν ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.

Μέχρι στιγμής όλοι οι ομιλητές αναφέρονται στην ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις όταν και αν ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέματα που την αφορούν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα στις 6.45 μμ και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μιλήσει σε περίπου μια ώρα.

Μητσοτάκης: Τελικά πρυτάνευσε η λογική

Θετικά κρίνει η Αθήνα την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τη στάση της Τουρκία.

«Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», τόνισε, ενώ είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θετική εξέλιξη. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το παζάρι του κ. Ερντογάν δεν κράτησε πολύ. Η υποχώρηση της Τουρκίας δεν μας ακουμπά, αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας ή δε διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προσθήκη δυο ακόμη χωρών μελών της Ένωσης ενισχύει την ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας».

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις σημερινές εργασίες της συνόδου και στο κατά πόσο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιχειρήσει να στήσει ένα ακόμα…σόου ρητορικής έξαρσης, με ισχυρισμούς που παραπέμπουν στους γνωστούς αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς της ηγεσίας της γείτονος.

Βέβαια, το κλίμα μετά τη χθεσινή εξέλιξη δε δικαιολογεί παραφωνίες και υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν θα εμφανιστεί σήμερα με το…ένδυμα του διαλλακτικού…

Πάντως, η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα κινείται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν στα ελληνικά δίκαια.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, πάντως, έσπευσε να εκπέμψει μηνύματα:

«Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Πηγη: ΕΡΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ