Στ. Λουκίδης: Η 4η δόση αναστέλλει τη μόλυνση από την Όμικρον στους άνω των 65 ετών

Petite Perle 300×250

Εξηγήσεις για την αναγκαιότητα η μη της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού για τον γενικό πληθυσμό έδωσε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εστιάζοντας στις νέες υποπαραλλαγές του ιού και στο τι δείχνουν οι νεότερες επιστημονικές μελέτες.

«Η τρίτη δόση, μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου πέρυσι, ήταν πολύ σημαντική για την αναχαίτιση της Δέλτα» δήλωσε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ενώ αναφερόμενος στην τέταρτη δόση και στην επιστημονική μελέτη που έγινε στο Ισραήλ σε ανθρώπους άνω των 65 ετών τόνισε ότι είχε βραχυχρόνια προστασία απέναντι στη μόλυνση.

«Η τέταρτη δόση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε θετική επίδραση στην αναστολή εξέλιξης της μόλυνσης» σχολίασε. Αναφερόμενος στους πολίτες κάτω των τριάντα ετών αποκάλυψε ότι δεν έχουν γίνει έρευνες γι' αυτή την ηλικιακή κατηγορία γιατί οι ειδικοί πίστευαν ότι θα αρκούσε η τρίτη δόση. Με δεδομένη, όμως, την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και του γεγονότος ότι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία η Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να κάνει μόνο αυστηρή σύσταση για την τέταρτη δόση, όπως είπε.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναμένουν έγκριση από τους επίσημους φορείς στο εξωτερικό ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «αν δεν βγει μια τεκμηριωμένη μελέτη που να μπορέσει να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές άδεια γι' αυτό το ανασχεδιασμένο εμβόλιο θα πάμε πάλι σε μια αναμνηστική δόση με τα παλιά».

Πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με δεδομένο ότι οι εισαγωγές σε μια ημέρα, χθες Πέμπτη (30/6) έφτασαν τις 300, αν αυτές οι εισαγωγές οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κυρίως αν αλλάξει η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους» ανέφερε ο κ. Λουκίδης εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που νόσησαν από το συγγενικό περιβάλλον τους.

«Δυστυχώς δεν έχουν πάντα τις βιολογικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να τους προστατεύουμε», πρόσθεσε.

Δεν είναι υποχρεωτική η 4η δόση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υπάρχει ισχυρή σύσταση για την 4η δόση κι όχι υποχρεωτικότητα

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

ertnews.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ