Χάρης Μαμουλάκης: Παλεύουν με τις δασικές πυρκαγιές του Ηρακλείου με οχήματα 20 και 30 ετών!

Την αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων οχημάτων δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χαράς Καφαντάρη και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Είναι αυτονόητο ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένες προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο εξαιρετικά πολύπλοκο έργο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ειδικά εν μέσω κλιματικής κρίσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το να επιχειρούν στο δύσκολο ανάγλυφο του νομού Ηρακλείου με οχήματα 20 και 30 ετών, δεν είναι απλώς απαράδεκτο, είναι και επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών. Λύσεις υπάρχουν, οι Υπουργοί οφείλουν απλά να τις εφαρμόσουν. Πριν να είναι πολύ αργά.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, στο Ηράκλειο υπάρχουν 25 υδροφόρα οχήματα, (μαζί με τα διασωστικά και τα οχήματα 1ης εξόδου των μεγάλων πόλεων της Π.Ε.), εκ των οποίων τα 21 είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Από το σύνολο, μόνο τα 6 (χωρητικότητας κυρίως 0,5 τόνου), έχουν ηλικία μικρότερη των 10 ετών. Τα 7, έχουν ηλικία 10 έως 20 ετών, τα 9 μεταξύ 20 έως 30 ετών, ενώ τα 3 είναι άνω των 30 ετών! Άξιο αναφοράς όμως είναι και το γεγονός ότι μόλις 4 οχήματα απ' όλα τα παραπάνω, έχουν χωρητικότητα άνω των 2,5 τόνων νερού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς σχετικά με το εάν σκοπεύουν να ενισχύσουν άμεσα την Π.Υ. Ηρακλείου με ικανό αριθμό νέων οχημάτων, ή, έστω, να τα αντικαταστήσουν με νεότερα, μέσω ανακατανομής των ήδη υπαρχόντων οχημάτων του Π.Σ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ