Με επιτυχία η παρουσίαση βιβλίου της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του»

Petite Perle 300×250

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης: «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του», Επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης με ένα σύστημα που σκοτώνει από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, που διοργάνωσαν την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσεις Υγείας-Πρόνοιας της Τ.Ο. Ηρακλείου ΚΚΕ. Τη παρουσίαση πραγματοποίησε το Γιώργος Νάνος, μέλος του τμήματος Υγείας Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Στην ομιλία του ο Γιώργος Νάνος τόνισε ότι ο «κορονοϊός, όπως και κάθε πρόβλημα υγείας, δεν αποτελεί σημείο "ενότητας" συμφερόντων των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, αλλά ένα ακόμα πεδίο κοινωνικού διαχωρισμού και αντιπαράθεσης, αφού και σε αυτά τα ζητήματα αντανακλώνται τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα ανάμεσα στις λαϊκές δυνάμεις και στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα πολιτικά τους στηρίγματα. Από τη στιγμή που η υγεία σχετίζεται με τους γενικότερους όρους ζωής του λαού, τη διατροφή, την κατοικία, τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, τους όρους δουλειάς, το εισόδημα, δηλαδή όλα αυτά που συνιστούν διασφάλιση της πρωτογενούς πρόληψης αλλά και το σύστημα υγείας που να αντιστοιχεί στις μεταβαλλόμενες λαϊκές ανάγκες, θα ήταν μεγάλη αυταπάτη και αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν στον καπιταλισμό. Από τη στιγμή που η εργατική δύναμη αποτελεί εμπόρευμα που οι ανάγκες απλά της αναπαραγωγής και της μερικής αποκατάστασής της συμπιέζονται για να εξασφαλίζεται φθηνότερη εργατική δύναμη – και εννοούμε τη σύγχρονη εργατική δύναμη – η ικανοποίηση των παραπάνω όρων ζωής για το κεφάλαιο αποτελούν "εχθρική πράξη". Έρχονται σε αντίθεση με το σκοπό της καπιταλιστικής παραγωγής που είναι το κέρδος. Η Υγεία λοιπόν δεν είναι μία ουδέτερη έννοια αλλά ένα πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με το κεφάλαιο…»

Σε άλλο σημείο αναφέρει για την έκδοση.. « θεωρούμε ότι αποτελεί μέγιστη συμβολή προς τις λαϊκές δυνάμεις, προκειμένου οι προβληματισμοί, η υπαρκτή αγανάκτηση, η αναζήτηση λύσεων, η οργάνωση της πάλης να αποκτούν την «πυξίδα» τους, η οποία σταθερά πρέπει να δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Να φωτίζουν, δηλαδή, τι πρέπει να φύγει από τη μέση, προκειμένου να αντιστοιχηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, με την ουσιαστική και πλήρη αξιοποίηση του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Είναι βέβαιο ότι μέσα από τη θεματολογία των 10 άρθρων θα βρουν απαντήσεις, θα διαπιστώσουν πλευρές που ενδεχομένως να μην έχουν σκεφτεί  μέχρι σήμερα, αλλά και ζητήματα που τώρα ανοίγουν διότι αποτελούν απόρροια των νέων δυνατοτήτων από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, από τις νέες ανάγκες για την υγεία των ανθρώπων και γενικότερα των όρων ζωής…»

Στο τέλος της ομιλίας τόνισε: «Το Κόμμα μας δε διεκδικεί το ρόλο του "Σωτήρα" του λαού. Αυτόν το ρόλο το διεκδικούν επάξια ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιποί δορυφόροι τους στο όνομα των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που πίνουν νερό στ' όνομά τους. Τέτοιοι Σωτήρες δοκιμάστηκαν και κάθε φορά ο λαός μέτρησε επιπλέον απώλειες. Η επιλογή του μικρότερου κακού πάντα οδήγησε στο μεγαλύτερο κακό. Το Κόμμα μας διεκδικεί και παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη λαϊκή συσπείρωση, οργάνωση και δράση γιατί ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Μέσα στην καθημερινή πάλη για να προσληφθεί προσωπικό, να διευρυνθούν οι δωρεάν παροχές στον λαό, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΚΚΕ χαράζει έναν δρόμο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει τη λαϊκή Υγεία ως καθολικό και δωρεάν δικαίωμα εξασφαλισμένο από μια εργατική – λαϊκή διακυβέρνηση και το κράτος της. Στην αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ένα σύστημα υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, ο λαός θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις τακτικές και τις έκτακτες ανάγκες του με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Και οι υγειονομικοί θα είναι απελευθερωμένοι από τις σημερινές περιοριστικές δεσμεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό που απαιτείται σήμερα, είναι μαζί με τις συμπτωματικές θεραπείες, για να αντιμετωπιστεί η αιτία,  ώστε να εκριζωθεί η βασική πανδημική ασθένεια της εποχής, ο πιο επικίνδυνος ιός, που έχει το όνομα καπιταλισμός. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η συγκεκριμένη έκδοση βοηθάει. Και αξίζει να διαβαστεί από τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες και τον κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται, που ψάχνει και ψάχνεται. Σε τελευταία ανάλυση, η επιστήμη μπορεί να νικήσει τον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό που μας κατακλύζουν και τη μήτρα τους: Την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα. » 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησαν οι εξής παρεμβάσεις: 

Ο Παναγιώτης Μωραΐτης, ειδικευόμενος μικροβιολογίας, μίλησε για τη αδυναμία ουσιαστικής οργάνωσης των εργαστηρίων αλλά και γενικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας με βάση της ανάγκες του πληθυσμού, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, λόγω της υποστελέχωσης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας αλλά κυρίως της στρατηγικής επιλογής του συστήματος που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και έκλεισε καλώντας όλους τους υγειονομικούς να διαβάσουν την έκδοση και να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος.

Η Μαρία Αναστασάκη, ψυχίατρος αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, στις οποίες γίνεται αναφορά και μέσα στην  έκδοση αλλά και σε πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες, για τις οποίες κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση, αντίθετα οι δομές ψυχικής υγείας είναι τραγικά υποστελεχωμένες ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας (κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες).

Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μπέργκαμο και πώς αποδεικνύει ότι το σύστημα δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη του, ενώ μετέφερε και την εμπειρία των φαρμακοποιών από την περίοδο των εμβολιασμών με την πλήρη απουσία ενημέρωσης του λαού και την αξιοποίηση των «αντιεμβολιαστικών κινημάτων» από το σύστημα σαν βολικό αντίπαλο για να μην απαντήσουν στην επιστημονική κριτική του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

Η Τατιάνα Γόντικα, φοιτήτρια Ιατρικής, μετέφερε την αγανάκτηση των φοιτητών Ιατρικής που μέσα στην πανδημία βρέθηκαν παροπλισμένοι, χωρίς εκπαίδευση και μακριά από τα νοσοκομεία, για να επιχειρήσει ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση να εφαρμόσει το "foundation year" δήθεν για να «προετοιμάσει καλύτερα» τους νέους γιατρούς πρίν από την ειδικότητα.

Ο Παναγιώτης Συλιγνάκης, ορθοπεδικός αναφέρθηκε στις τραγικές και αντιεπιστημονικές πρακτικές που καλούνται να ακολουθήσουν οι υγειονομικοί σε ειδικότητες που πραγματεύονται την ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως αυτή της ορθοπεδικής, καθώς στόχος του δημόσιου συστήματος υγείας είναι να «επιδιορθώσει» το πρόβλημα ώστε ο ασθενής να γυρίσει πίσω στη δουλειά και όχι η ολιστική προσέγγιση της υγείας όπως υποδεικνύει η επιστήμη.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο το οποίο εξαντλήθηκε από το βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε στο χώρο! 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ