Προτάθηκε με επιστολή από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών οδήγησης για μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Σε ανοιχτή επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών οδήγησης τονίζει ότι η Κρήτη, όπως και όλες οι άλλες περιφέρειες της επαρχίας, στηρίζεται αποκλειστικά στο Ι.Χ. σαν μέσο μεταφοράς, ενώ αφορμή στάθηκε και το γεγονός ότι η Κρήτη, χρόνια τώρα, βρίσκεται στην πρώτη θέση των τροχαίων συμβάντων της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, πρέπει να σχεδιαστούν σιδηροδρομικά δίκτυα-μέσα σταθερής τροχιάς, ξεκινώντας από την σύνδεση του αεροδρομίου Καστελίου με το Ηράκλειο και τις ευρύτερες περιοχές, όπως την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, την περιοχή της Μεσσαράς, και με προοπτική την κάλυψη ολόκληρης της Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται, σωρεία μελετών και δημοσιεύσεων επισημαίνουν την προσφορά του σιδηροδρόμου στις μεταφορές, μελέτες που δυστυχώς στη χώρα μας αγνοούνται, ενώ τα κόστη για και τα οφέλη από ένα τέτοιο έργο είναι ασύγκριτα δικαιολογημένα και ικανοποιητικά, κάτι που ασφαλώς μπορούν να καταδείξουν οι ειδικοί προς τούτο επιστήμονες.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή: 


«Στο πλαίσιο δράσεων για τη σύγχρονη βιώσιμη κινητικότητα και την πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ), έχοντας εντάξει ήδη την παραπάνω "απαίτηση των καιρών" στην εκπαιδευτική διαδικασία για την άδεια οδήγησης:

1.      μελετά τις τοπικές ιδιομορφίες της χώρας σε σχέση κυρίως με τις ανάγκες της σύγχρονης μετακίνησης

2.      λαμβάνει υπόψιν γεγονότα και πρακτικές άλλων χωρών, καθώς και την παγκόσμια εξέλιξη της κινητικότητας, και

3.      επεξεργάζεται προτάσεις ανθρωποκεντρικές, που θα επιφέρουν ασφαλέστερη μετακίνηση, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική για κάθε πολίτη.

Η Ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό στον τομέα της μετακίνησης, παρά μόνον την συνεχή εξάρτηση από τα Ι.Χ. οχήματα ως τα μοναδικά μέσα για την συντριπτική πλειοψηφία του μεταφορικού έργου.

Αν εξαιρέσει κανείς την περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει ένα σχετικά ικανοποιητικό δίκτυο δημόσιας μεταφοράς (μετρό, τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία), η υπόλοιπη χώρα στηρίζεται αποκλειστικά στο Ι.Χ.

Η Κρήτη συνεπώς, ως περιφέρεια την Ελλάδας, δε θα μπορούσε να έχει διαφορετική μοίρα. Ωστόσο δεν είναι μια τυχαία περιφέρεια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της χώρας, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 600.000 κατοίκων, πληθυσμό αυξανόμενο κατά μερικές χιλιάδες του καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλη αυτάρκεια σε προϊόντα, με υψηλό εμπόριο, βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιβάλλουν τη δημιουργία μιας διαφορετικής συγκοινωνιακής υποδομής, που πέρα των άλλων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη ελαχιστοποίηση των τροχαίων συμβάντων.

Η παρέμβασή μας αυτή, αφορμάται από το γεγονός ότι η Κρήτη χρόνια τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση των τροχαίων συμβάντων της χώρας.

Με την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι πεδιάδας Ηρακλείου, εκτιμούμε ότι τα τροχαία θα πολλαπλασιαστούν, η ταλαιπωρία των μετακινούμενων προς και από το αεροδρόμιο θα είναι μεγαλύτερη (μαζί με την οικονομική τους επιβάρυνση φυσικά) κι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποβούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες.

Τέλος, δε γνωρίζουμε κανένα σύγχρονο αεροδρόμιο του επιπέδου και απαιτήσεων του αεροδρομίου Καστελίου, που να μην είναι συνδεδεμένο με σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μπροστά λοιπόν σε όλα τούτα τα επερχόμενα, είναι επιτέλους καιρός η Κρήτη να εισέλθει σε μια άλλη εποχή κινητικότητας.

Είναι καιρός να μιλήσουμε και να σχεδιάσουμε σιδηροδρομικά δίκτυα-μέσα σταθερής τροχιάς, ξεκινώντας από την σύνδεση του αεροδρομίου Καστελίου με το Ηράκλειο και τις ευρύτερες περιοχές, όπως την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, την περιοχή της Μεσσαράς, και με προοπτική την κάλυψη ολόκληρης της Κρήτης.

Σωρεία μελετών και δημοσιεύσεων επισημαίνουν την προσφορά του σιδηροδρόμου στις μεταφορές, μελέτες που δυστυχώς στη χώρα μας αγνοούνται.

Τα κόστη για και τα οφέλη από ένα τέτοιο έργο είναι ασύγκριτα δικαιολογημένα και ικανοποιητικά, κάτι που ασφαλώς μπορούν να καταδείξουν οι ειδικοί προς τούτο επιστήμονες.

Η πρόταση μας θεωρούμε ότι συμπληρώνει το μεταφορικό έργο που προσφέρουν οι σημερινοί μεταφορικοί οργανισμοί, προσδίδοντας ασφάλεια, αξιοπιστία, άνεση, οικονομία και έγκαιρη μεταφορά για τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της Κρήτης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και πρέπει να μας προβληματίσουν όλους: 1300 θάνατοι από οδικά τροχαία συμβάντα αντιστοιχούν σε  ένα (1) θάνατο από σιδηροδρομικά συμβάντα.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών, αναζητώντας ολιστικές λύσεις για το μέλλον των μεταφορών και της κινητικότητας, καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους, και όλους τους τοπικούς αρμόδιους, φορείς και πολίτες της Κρήτης, να ενσκήψουν στην πρότασή μας, ώστε να διαμορφωθεί μια σύγχρονη συγκοινωνιακή υποδομή και πολιτική, έχοντας τον άνθρωπο στο κέντρο, με το βλέμμα στο μέλλον».

πηγή: www.cretanews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ