Σωκράτης Βαρδάκης: «Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές»

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Για την αδυναμία επιχειρήσεων και επαγγελματιών να καταβάλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, κατέθεσαν ερώτηση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση, 60 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου. 

Ειδικότερα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνει ότι μέσα στο εκρηκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, λόγω αύξησης σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, λόγω αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας, βεβαιώνοντας οφειλές σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Και όλα αυτά, την ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με έλλειψη ρευστότητας, όπως δείχνει και η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας αλλά και μέχρι σήμερα με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει αδράνεια και επιπολαιότητα απέναντι στις συνεχείς κρίσεις που υφίστανται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η δραματική αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που η κοινωνία σαρώνεται από την ακρίβεια σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, η έκρηξη ενεργειακού κόστους, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχουν ήδη δημιουργήσει μια κρίση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την κρατική παρέμβαση για να δουν μια άσπρη  μέρα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία αρνείται να δει την οικονομική πραγματικότητα, να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα αποτελέσει την χαριστική βολή για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.»

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν προτίθενται να μετατρέψουν σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου. Τέλος, ζητούν να μάθουν σε ποιά μέτρα προτίθενται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Related Articles