Ξενάγηση Περιφερειάρχη στην αρχαία Λύττο και ενίσχυση των ανασκαφών από την Περιφέρεια Κρήτης

Petite Perle 300×250

Τη βούληση της Περιφέρειας Κρήτης να ενισχύσει το ανασκαφικό έργο που εξελίσσεται στην Λύττο σε μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο χώρο από τους ερευνητές ανασκαφείς.

Ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση και ενημερώθηκε για το ανασκαφικό έργο, την πορεία του και τα σημαντικά ευρήματα, από τους διευθυντές των 4 τομέων των ανασκαφών, τον Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή της αρχαίας ιστορίας στο ινστιτούτο προηγμένων σπουδών του Πρίνστον, τον Αντώνη Κοτσώνα αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας της Μεσογείου στο ινστιτούτο για την μελέτη του αρχαίου κόσμου στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και την συνδιευθύντρια Βάσω Συθιακάκη, διδάκτορα Βυζαντινής αρχαιολογίας και προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Οι Διευθυντές ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για τη συνάντηση και τη βούλησή του να ενισχύσει τις ανασκαφές. «Το εκτιμούμε πολύ και θα είναι η χαρά όλων μας ακόμα μεγαλύτερη ,όταν θα έρθει ξανά ο κ. Περιφερειάρχης να δει στην πράξη ότι δικαιώθηκε η επιλογή του» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι: «τα οφέλη στο μέλλον για την περιοχή θα είναι πολλαπλά για την ιστορία, τον Πολιτισμό αλλά και την οικονομία του τόπου καθώς ο αρχαιολογικός χώρος είναι σχεδόν δίπλα στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου, ενώ και σε μικρή απόσταση από την βορειανατολική ακτή υπάρχουν οι αρχαιότητες στη Χερσόνησο και στα Μάλια».

Επίσης οι ιστορικοί- ερευνητές, ενημέρωσαν, ότι, ήδη στις ανασκαφές που εξελίσσονται για δεύτερη χρονιά, συμμετέχει 25μελης ομάδα από διδάκτορες, προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές και που οι συνεργάτες είναι από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην αρχαιολογική ξενάγηση-ενημέρωση στον κ. Αρναουτάκη, αλλά και στην επίσκεψη στο παλαιό δημοτικό σχολείο όπου γίνεται η επεξεργασία και μελέτη των ευρημάτων, παρόντες ήταν: ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Σαμωνάκης, και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λύττου Λάμπης Αποστολάκης.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λύττου ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψη του στην περιοχή και τη στήριξη του ανασκαφικού έργου. 

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, παράλληλα με την γνωστοποίηση ενίσχυσης του ανασκαφικού έργου, συνεχάρη θερμά τους ανασκαφείς-ερευνητές για την συνάντηση -ενημέρωση και το θερμό ενδιαφέρον τους για την ανάδειξη της αρχαίας Λύττου που θα είναι κορυφαίο ιστορικό γεγονός με πολλαπλά οφέλη στο τόπο, στην οικονομία του και στην ευρύτερη περιοχή. 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ