Η δήλωση του Μ. Συντυχάκη για την σύσκεψη της ΕΠΣΗ

Petite Perle 300×250

Δήλωση Μανώλη Συντυχάκη βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ για τη χτεσινή σύσκεψη της ΕΠΣΗ με θέμα τις ασφυκτικές ημερομηνίες εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώο αθλητικών σωματείων.

Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού μας στενάζει από την ακρίβεια και εξαναγκάζεται να ζήσει με ψίχουλα,  θεωρούμε ως ΚΚΕ ως ξεχωριστής σημασίας ζήτημα να απαιτήσουμε λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών σωματείων, εν προκειμένω των ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού μας, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Ο οποίος κατά τη γνώμη μας αποτελεί βασική ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Αλλά κατά την άποψη της σημερινής κυβέρνησης και διαχρονικά των κυβερνήσεων αποτελεί εμπόρευμα που θα εξασφαλίζει κέρδη σε μεγάλα συμφέροντα και θα αφορά όσες οικογένειες μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, απομακρύνοντας από τον αθλητισμό πολλά παιδιά του λαού.

Στα πλαίσια αυτά η καθιέρωση του μητρώου αθλητικών σωματείων είναι πλέον φανερό ότι σκοπό δεν είχε την εξυγίανση του αθλητισμού που πρόβαλλε ως πρόφαση το υπουργείο, αλλά να δημιουργήσει το έδαφος για την χωρίς εμπόδια και χωρίς πολλά ρίσκο επιχειρηματική δράση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την άλωση και τον πλήρη έλεγχο σωματείων, όπως γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτό συνιστά, πλήρη εμπορευματοποίηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «πετώντας» στην κυριολεξία έξω το πρωτοκύτταρο του αθλητισμού, τον τοπικό αθλητικό σύλλογο, όλους όσους μέχρι σήμερα ασχολούνταν αφιλοκερδώς και με μεράκι για τη φανέλα.

Στην πράξη, πολλά σωματεία, με αποδεδειγμένη δραστηριότητα (συμμετοχή στα πρωταθλήματα, αριθμός μελών, λειτουργία Ακαδημιών, κ.ά.) βρίσκονται πλέον εκτός «ΜΗΤΡΩΟΥ». Δηλαδή, χωρίς δικαίωμα ψήφου στις ΓΣ, χρήσης γηπέδων και λήψη της όποια πενιχρής χρηματοδότησης. Αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για την εγγραφή στο μητρώο που τους φορτώνει το υπουργείο, πάνω στα ήδη υπέρογκα έξοδα λειτουργίας που έχουν αναλάβει.

Το ΚΚΕ, ήταν και είναι σταθερά υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Μητρώο ήδη υπάρχει. Όλες οι ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού  το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του πρέπει να περάσει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και  Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από την χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη :

  • Να δοθεί παράταση στις προθεσμίες και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή από το υπουργείο για την δωρεάν εγγραφή στο μητρώο όλων των σωματείων. Να αποσυνδεθεί η εγγραφή από το δικαίωμα χρήσης γηπέδων και λήψης χρηματοδότησης.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το «Αθλητικό Μητρώο» και τα σωματεία για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών και των εταιρειών. Καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
  • Είμαστε αντίθετοι, στην πρακτική της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο Αθλητικό Μητρώο να είναι προσβάσιμο στους χορηγούς, προκειμένου να επιλέγουν σωματεία για τα χορηγικά τους προγράμματα, σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτο το Αθλητικό Μητρώο να χρησιμοποιεί τα σωματεία για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτής της θέσης μας στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία της ΕΠΣΗ και όλων των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων το επόμενο διάστημα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ