Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση με μέτρα άνω των 50 δισ. ευρώ στήριξε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του για την πορεία την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Η κυβέρνηση, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ, στήριξε και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του μη-εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μέτρα, όπως είναι ενδεικτικά, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα χρηματοδοτικά εργαλεία της εγγυοδοσίας, η επιδότηση παγίων δαπανών, η κάλυψη ενοικίων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, η συρρίκνωση της ανεργίας, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την ενιαία ρύθμιση οφειλών, λειτούργησαν υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Σταϊκούρας: Δρομολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις

Ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η εφαρμογή της στρατηγικής για την αφερεγγυότητα, η λειτουργία Γραφείου Δημοσίων Πιστώσεων, η ίδρυση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, η ίδρυση Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η πορεία η πορεία των φορολογικών εσόδων είναι ικανοποιητική, χωρίς ταυτόχρονα να παρατηρείται μέχρι σήμερα μείωση καταθέσεων και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες.

Ειδικότερα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων 1,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα νομικά πρόσωπα από το συνολικό ποσό των 1,3 δισ. ευρώ έχουν πληρωθεί 188 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται σε 2,3 δις. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί το 1,1 δισ. ευρώ. και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές (βεβαιώσεις 2,9 δις. ευρώ) έχουν καταβληθεί τα 241 εκατ. ευρώ, με το 30% των οφειλετών να πληρώνουν εφάπαξ, την στιγμή που εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή και άλλων δόσεων από τους φορολογούμενος.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών τα ποσοστά εγκρισιμότητας ρυθμίσεων κυμαίνονται μεταξύ 18% και 79%, με τα υψηλότερα να κατέχουν η Παγκρήτια Τράπεζα με 79%, η quant με 76%, η b2 Kapital με 68% και η Intrum με 61%, με το μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας να είναι της τάξεως του 46%.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ