Η Νότια Κορέα παρουσίασε το δικό της υπερηχητικό μαχητικό KF-21 (video)

Petite Perle 300×250

Το Νοτιοκορεατικό μαχητικό αεροσκάφος KF-21 Boramae έκανε την παρθενική του πτήση την Τρίτη, κατατάσσοντας επίσημα τη χώρα μεταξύ των λίγων κρατών που έχουν αναπτύξει ένα προηγμένης τεχνολογίας υπερηχητικό μαχητικό τζετ. Το πρωτότυπο αυτό μαχητικό αεροπλάνο πραγματοποίησε πτήση μετ' επιστροφής διάρκειας 33 λεπτών από μια βάση της πολεμικής αεροπορίας στη πόλη Σασεόν στα νότια της χώρας, σύμφωνα με δήλωση της Διοίκησης Προγράμματος Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA).

Ο πιλότος, επισμηναγός Αν Γιούν Χιούν παραδέχτηκε ότι ήταν εκ των προτέρων αγχωμένος αλλά είπε ότι μετά την απογείωση "όλα πήγαν ομαλά, οπότε πέταξα ολόκληρη τη διαδρομή της πτήσης όπως είχα προγραμματίσει". Το τζετ είναι το πρώτο από έναν στόλο έξι πρωτοτύπων KF-21 που κατασκευάστηκαν από την Korea Aerospace Industries η οποία θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 δοκιμαστικές πτήσεις από τώρα έως το 2026, όταν και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή και ανάπτυξη, ανέφερε η DAPA.

Συνολικά 120 τζετ αναμένεται να παραδοθούν στην αεροπορία της Νότιας Κορέας έως το 2030. Αμέσως μόλις τεθεί σε υπηρεσιακή λειτουργία, το KF-21 αναμένεται να εξοπλιστεί με μια σειρά από πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους – και πιθανώς ακόμη και με από αέρος εκτοξευόμενους πυραύλους κρουζ. Τα δικινητήρια μαχητικά θα διατίθενται σε μονοθέσιες και διθέσιες εκδόσεις.

Την Τρίτη, το αεροσκάφος ήταν εξοπλισμένο με 4 εικονικούς πυραύλους αέρος-αέρος Meteor και ένα υπέρυθρο σύστημα έρευνας και παρακολούθησης ενώ έφτασε σε ταχύτητες περίπου 400 χιλιομέτρων την ώρα (250 mph). Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σεόκ Γιόλ  δήλωσε ότι η δοκιμαστική πτήση ήταν «ένα θαυμάσιο επίτευγμα της αμυντικής ανεξαρτησίας της χώρας». Το KF-21 είναι σύμπραξη της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, στο οποίο η Σεούλ κατέχει το 80% των μετοχών.Το 65% των εξαρτημάτων του KF-21 είναι νοτιοκορεατικής προέλευσης, ενώ η παρθενική του πτήση σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα που δεν έχει μακρά ιστορία παραγωγής αεροσκαφών. Οι λίγες άλλες χώρες που ανέπτυξαν και πέταξαν προηγμένο υπερηχητικό μαχητικό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Σουηδία και μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Από αυτές τις χώρες, μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αναπτύξει εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς – αεροπλάνα που διαθέτουν τεχνολογίες stealth, δυνατότητες εμπλοκής ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα που συμπεριλαμάνουν ενσωματωμένα και εξ' αποστάσεως δεδομένα που προσφέρουν στους πιλότους εικόνα σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας τους. σύμφωνα με το Joint Air Power Competence Center του ΝΑΤΟ.

Ενώ η DAPA αποκαλεί το KF-21 μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς επειδή δεν διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά όπως μια εσωτερική εσοχή όπλων, οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι σε θέση να πετάξει ψηλότερα και πιο γρήγορα από το τελευταίο αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς, το F-35. "Το KF-21 είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται με εγχώρια τεχνολογία και δείχνει ότι η Νότια Κορέα είναι πλέον σε θέση να κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη μόνη της." είπε η DAPA πέρυσι.

Ο Πίτερ Λέϊτον, συνεργάτης του Ινστιτούτου Griffith Asia στην Αυστραλία, χαρακτήρισε την Τετάρτη την πτήση του KF-21 «εντυπωσιακό» ορόσημο. «Το πρόγραμμα έχει βελτιώσει σημαντικά τις αεροδιαστημικές ικανότητες της Νότιας Κορέας, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τα εξαρτήματα του σκελετού αεροσκάφους και τα αεροηλεκτρονικά συστήματα», δήλωσε ο Λέιτον, πρώην αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας.

Το KF-21 αναμένεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά F-4 και F-5 της Νότιας Κορέας, αεροσκάφη τρίτης γενιάς σχεδιασμένα από τις ΗΠΑ που παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του 1960. Καθώς η παραγωγή αυξάνεται , θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει τα F-16 και F-15K τέταρτης γενιάς της Νότιας Κορέας, έγραψε ο Αμπραχαμ Ετ , αρχισυντάκτης του Military Watch Magazine, στο The Diplomat το 2020. Η Νότια Κορέα διαθέτει επίσης μαχητικά F-35 stealth.

Ο Λέιτον είπε ότι όταν το KF-21 μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία  θα βελτιώσει τις αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας στον αέρα. «Δεδομένης της κακής κατάστασης των γηρασμένων μαχητικών της βορειοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας, το KF-21 είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη», είπε. Ο Λέιτον είπε ότι τα F-35 της Νότιας Κορέας έχουν ανώτερες stealth δυνατότητες από τα KF-21 και είναι καλύτερα στο να διεισδύσουν στα εχθρικά ραντάρ. "Η αεροπορία (της Νότιας Κορέας) θα έχει στη συνέχεια ένα μείγμα από F-35 για επιχειρήσεις κρούσης και KF-21 για επιχειρήσεις αεράμυνας. Αυτή η ιδέα κάνει καλή τη χρήση του F-35, το οποίο είναι τελειοποιημένο για επίθεση επίγειων στόχων, ενώ το KF-21 έχει βελτιστοποιηθεί για αποστολές αέρος-αέρος», είπε.

Το KF-21 έχει επίσης σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες επειδή αναμένεται να είναι φθηνότερο από τα F-35 που πωλούν οι ΗΠΑ σε ξένους στρατούς. Η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και πιθανώς ακόμη και το Ιράκ «θα μπορούσαν να είναι κορυφαίοι πελάτες για αυτό το μαχητικό», έγραψε ο Ετ, προσθέτοντας ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες χρησιμοποιεί το ίδιο είδος αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το KF-21. Αυτές οι χώρες υπήρξαν επίσης πελάτες για το μαχητικό ελαφριάς επίθεσης FA-50 της Νότιας Κορέας που αναπτύχθηκε εγχώρια.

Ο Πρόεδρος Γιουν δήλωσε μετά τη δοκιμή της Τρίτης ότι «δημιουργήθηκε ένα σημείο καμπής για την επέκταση των εξαγωγών μας στην αμυντική βιομηχανία».

Πηγή: cnn.com

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ