Δαδιά Έβρου: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το παρθένο δάσος

Petite Perle 300×250

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις άλλα υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση – Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες των δυνάμεων πυρόσβεσης στο Σουφλί Έβρου, καθώς το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί και με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις άλλα υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη.

Με το πρώτο φως ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Ακολουθούν 3 Erickson, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Πεντέλη


Στο μεταξύ, στα 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες.

Πυρκαγιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας


Ο κ. Αρτοποιός σημείωσε πως πλέον είναι οριοθετημένη η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά είχε πορεία προς τα χωριά Μύλους και Φανάρι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ