Οι πιο απλοί και φθηνοί τρόποι να δροσιστείτε μέσα στον καύσωνα

Petite Perle 300×250

Το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πλανήτη έρχεται και στην Ελλάδα, την ώρα που στο Λονδίνο το αεροδρόμιο Lutton αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά αφότου ένα κομμάτι του αεροδιαδρόμου του έλιωσε από τη ζέστη και στην Κίνα τα παραδοσιακά κεραμίδια στην σκεπή του μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης άρχισαν να υποχωρούν, καθώς το υλικό με το οποίο ήταν κολλημένα δεν άντεξε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το Business Insider ζήτησε από δύο επιστήμονες συμβουλές αντιμετώπισης του καύσωνα που δεν κοστίζουν πολύ.

Βάλτε τα χέρια ή τα πόδια σας σε κρύο νερό


Στην υπερβολική ζέστη, το σώμα ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Το αίμα μεταφέρει τη θερμότητα από το εσωτερικό του σώματος στην επιφάνεια, όπου ο άνθρωπος δροσίζεται με τον ιδρώτα που εξατμίζεται.

Για να δροσιστείτε εύκολα, παγώστε τα μέρη του σώματος που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία: Χέρια, καρπούς, πόδια, αστραγάλους και μασχάλες.

Το κολύμπι ή ένα δροσερό ντους είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό.

Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε το δέρμα σας με νερό ή να βρέξετε το μπλουζάκι σας, καθώς αυτό δροσίζει το δέρμα όπως ο ιδρώτας, αλλά χωρίς να χάνει το σώμα τη δική του υγρασία.

Τρώτε ελαφριά γεύματα


Η κατανάλωση ελαφρύτερων γευμάτων όπως οι σαλάτες είναι μία συνηθισμένη συμβουλή που ωστόσο έχει επιστημονική βάση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ελαφριά τρόφιμα απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την πέψη και παράγουν λιγότερη θερμότητα μέσα στο σώμα.

Όμως, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κόψουν την όρεξή σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα, αλλά με προσοχή στον πολύ ζεστό καιρό


Ένας ανεμιστήρας σας βοηθά να δροσιστείτε, καθώς κάνει τον ιδρώτα να εξατμίζεται πιο γρήγορα. Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τον κλιματισμό και είναι πολύ φθηνότερος.

Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μπολ με παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας θα είναι πιο δροσερός.

Όμως σε πολύ ζεστό καιρό, όπως θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα.

Αν δεν ασκείστε, πιείτε γάλα αντί για ενεργειακά ποτά


Έρευνα του 2016 έχει δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά, το ανθρακούχο νερό και η κόκα κόλα δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό καλύτερα από το νερό.

Όμως το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού είναι οριακά καλύτερα στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Το μειονέκτημα των ενεργειακών ποτών είναι ότι περιέχουν μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης. Αν δεν ασκείστε, αυτή η ζάχαρη θα μετατραπεί σε λίπος.

Ο καφές είναι καλός για την ενυδάτωση σε μικρές ποσότητες, όμως το νερό της βρύσης κάνει τη δουλειά κα είναι μακράν η φθηνότερη επιλογή.

Πιείτε νερό πριν αισθανθείτε δίψα


Οι άνθρωποι αρχίζουν να διψούν αφού έχουν χάσει το 2% των σωματικών τους υγρών. Είναι καλύτερα να πίνετε νερό πριν συμβεί αυτό.

Τα ούρα σας θα σας δείξουν εάν είστε αφυδατωμένοι. Αν το χρώμα τους γίνει πιο σκούρο, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

Είναι καλύτερα να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά να πίνετε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά.

Τα πολύ κρύα ποτά σας δροσίζουν, αλλά μπορούν και να σας αρρωστήσουν


Μελέτες δείχνουν ότι πολύ κρύα ποτά, όπως οι γρανίτες μπορούν να δροσίσουν το σώμα. Αλλά μπορεί να είναι αντιπαραγωγικά εάν το σώμα αντιδράσει άσχημα στην ξαφνική μεταβολή της θερμοκρασίας.

Αν πίνετε κρύο νερό, πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας το αντέχει και τα έντερά σας δεν αναστατώνονται, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, εμετό και απώλεια πολλών ηλεκτρολυτών.

Προσοχή στην άσκηση


Στις υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη άσκηση, εκτός και εάν έχετε προπονηθεί ειδικά για τη ζέστη.

Παραδόξως, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους.

Πηγή: Καθημερινή

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ