Επιμένει ο καύσωνας -Η νέα πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών

«Εμμονικό» κύμα καύσωνα, με υψηλές θερμοκρασίες, όχι σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά που κρατά για μέρες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του καύσωνα που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η χώρα.

Η ομάδα του meteo.gr υπολόγισε ότι το 75% του πληθυσμού της Ελλάδας (7,9 εκατ. κάτοικοι) αυτή την εβδομάδα θα έρθει αντιμέτωπο με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ 300.000 άνθρωποι (περί το 3%) θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

«Θα είναι μια δύσκολη εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από το όριο του καύσωνα (37 βαθμοί Κελσίου) σχεδόν όλες τις ημέρες. Θα δούμε πολλή ξηρασία, με μοναδική εξαίρεσή τις περιοχές που έβρεξε λίγο σήμερα, όπως στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.

Γενικά όμως δεν θα έχουμε βροχές να περιμένουμε, πέρα από αυτούς τους τοπικούς όμβρους στα ορεινά» λέει στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Καμπανάκι» για τους ανέμους και τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, μια ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ξηρό κλίμα οι άνεμοι θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν.

«Παραμένει ένα μελτέμι στο Αιγαίο που επηρεάζει κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά του Αν. Αιγαίου, όπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το προβληματικό στοιχείο είναι ότι οι άνεμοι φαίνεται να ενισχύονται περαιτέρω την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή» σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εβδομάδα αυτή χρειάζεται προσοχή από πολλές απόψεις:

«Αρχικά από πλευράς θερμοκρασιών για τον κόσμο, για την υγεία μας, γιατί πλέον συσσωρεύονται πολλές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά στα αστικά κέντρα. Αξίζει να πούμε ότι στην Αθήνα σήμερα σε πολλές περιοχές οι ελάχιστες ήταν οι 30 βαθμοί Κελσίου, πρόκειται για πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες. Και θα δούμε και σήμερα 38 βαθμούς τουλάχιστον»

Το δεύτερο «αγκάθι», σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι οι φωτιές, τόσο αυτές που είναι σε εξέλιξη όσο και τυχόν νέα συμβάντα. «Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή η πολλή ζέστη με μικρές αυξομειώσεις, θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Δεν θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ πουθενά όπως πέρυσι. Αυτό που ξεφεύγει από το συνηθισμένο είναι η διάρκειά τους» τονίζει καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Επικίνδυνες συνθήκες για φωτιά

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022). Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

«Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022» αναφέρει το meteo.gr.

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22/07/2022, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 25/07/2022 η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr (Εικόνα 1).

Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

pinakas3

Οι «κόκκινες» ζώνες

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία:

pinakas2

Σε «καυτές» θερμοκρασίες θα εκτεθεί ο πληθυσμός

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επιτηρεί την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Παράλληλα, η εμμονή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/07, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Όπως φαίνεται και στην Εικόνα 3, περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
pinakas

iefimerida.gr

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ