Λέσβος: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης και απομακρύνονται ξανά οι κάτοικοι από τη Βρίσα

Petite Perle 300×250

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λέσβο για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από τις 10 το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά, νοτίως του νησιού.

Νωρίτερα σήμερα (25/7) οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της Βρίσας να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους. «Απομακρυνθείτε άμεσα από το χωριό, κατευθυνθείτε προς Πολιχνίτο», ήταν η σχετική εντολή.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Βρίσα εκκενώθηκε το μεσημέρι το μεσημέρι της Κυριακής (24/7), μετά από αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς.

Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής επέστρεψαν το βράδυ στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει μέτωπο βορειοδυτικά του χωριού. Οι άνεμοι, που είχαν κοπάσει, ενισχύονται και πάλι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα και να μην περάσει στις κατοικίες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

πηγή: www.in.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ