Βάσεις 2022: Όλες οι σχολές και τα μόρια – Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

1. Βάσεις ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

2. Συγκριτικό Βάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

3. Στατιστικά Προτιμήσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

4. Βάσεις ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

5. Στατιστικά Προτιμήσεων ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

6. Βάσεις εισαγωγής ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

7. Βάσεις εισαγωγής ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ στα ΔΙΕΚ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

8. Στατιστικά Προτιμήσεων στα ΔΙΕΚ

Βάσεις 2022: Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Παράλληλα, όπως και κάθε περασμένη χρονιά, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να αναρτηθούν στα Λύκεια.

Αποτελέσματα υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια

Φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις υπέβαλαν ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τον μήνα Μάιο αντί για το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου τα αποτελέσματα τους να ανακοινωθούν παράλληλα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων (5%) μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr, εφόσον πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο). Επισημαίνεται ότι ο «κωδικός αριθμός υποψηφίου» είναι αυτός που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο 2022 υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους υποψηφίους της εν λόγω κατηγορίας έλαβαν μέρος και στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα πληροφορηθούν ξεχωριστά για τα αποτελέσματα τους κάνοντας χρήση του αντίστοιχου κωδικού υποψηφίου(κωδικός πανελλαδικών εξετάσεων /κωδικός υποψηφίου σοβαρών παθήσεων)

Αποτελέσματα υποψηφίων για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των πανελλαδικών και να πληροφορηθούν το αποτέλεσμά τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει στην ίδια ιστοσελίδα σύνδεσμος με μια λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Οι δύσκολες αποφάσεις για τους αποτυχόντες

Όλα τα παραπάνω όσον αφορά στους επιτυχόντες. Όμως και φέτος αναμένεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα μείνει εκτός των ΑΕΙ και αυτά τα παιδιά θα κληθούν να αναζητήσουν άλλες μορφές εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Όσον αφορά στην επιλογή του εξωτερικού (και της Κύπρου) γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια καθώς το κόστος σπουδών (δίδακτρα) και το κόστος ζωής είναι υψηλά και άρα αποτρεπτικά για τη μεγάλη μάζα των νέων ανθρώπων. Άρα αυτοί που θα επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα έχουν τις εξής τρείς επιλογές:

  1. Να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους του χρόνου είτε συμμετέχοντας στις εξετάσεις είτε με το 10% χωρίς εξετάσεις. Σίγουρα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή και κυρίως από ψυχολογική άποψη αλλά και γιατί οι στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν τελικά να συγκεντρώσουν πολλά παραπάνω μόρια από την πρώτη τους προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και πολλά παιδιά τα οποία κατάφεραν να κατακτήσουν το στόχο τους με τη δεύτερη προσπάθεια ακόμη και την Τρίτη.
  2. Η δεύτερη επιλογή είναι το Ανοικτό πανεπιστήμιο. Σίγουρα αποτελεί μια καλή λύση καθώς τα πτυχία που δίνει είναι ισότιμα των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά οι ειδικότητες που παρέχει είναι περιορισμένες και έτσι απευθύνεται σε ένα μικρό κοινό το οποίο μπορεί να ικανοποιηθεί από αυτές. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές του ΕΑΠ πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα.
  3. Η τρίτη επιλογή είναι οι ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης δηλαδή τα κολέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται δίδακτρα αλλά είναι ο δρόμος, που τελικά διαλέγουν τα περισσότερα παιδιά καθώς μπορούν να σπουδάσουν σε όποιο επιστημονικό και τεχνικό τομέα θελήσουν και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές να βρουν σύντομα δουλειά.

H επιλογή σπουδών σε κολέγιο

Το κολέγια δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς το Σύνταγμά μας δεν το επιτρέπει. Πρόκειται όμως για μία επιλογή η οποία ναι μεν προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων, ωστόσο οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαμονής σε μία ξένη χώρα, σε περίπτωση, που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Οι σπουδές στα κολέγια έχουν πολλά «ατού» και γι΄αυτό τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις σπουδές στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια . Για παράδειγμα οι σπουδαστές θα βρεθούν σε ολιγομελή τμήματα, θα έχουν προσωπική επαφή με τον καθηγητή και συνεχώς ανανεώσιμη βιβλιογραφία, ύλη προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα αξιολόγηση με εργασίες, παρουσιάσεις, ομαδικά projects και case studies και το κυριότερο απόκτηση πτυχίου στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το Βρετανικό συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο και φυσικά με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα κινούνται για τα προπτυχιακά προγράμματα από 5.500 Ε – 8.500 Ε τον χρόνο, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα από 7.000 Ε – 12.000 Ε και αφορούν προγράμματα σπουδών μονοετή ή διετή.

Σημειώνουμε ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια καθώς δεν έχει γίνει καμία αύξηση

Πηγη: https://www.ethnos.gr

Related Articles