Αγγλία: Γιατροί θέλουν να αποσυνδέσουν 12χρονο από την μηχανική υποστήριξη

Petite Perle 300×250

Ο 12χρονος Άρτσι βρέθηκε στο επίκεντρο μία νομικής διαμάχης με τον πλέον τραγικό τρόπο, από τότε που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα στο σπίτι του στο Έσσεξ της Αγγλίας τον περασμένο Απρίλιο.

Ήταν τον περασμένο Απρίλιο, στην Βρετανία όταν η μητέρα του δωδεκάχρονου αγοριού, με το όνομα Archie Battersbee,  βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του μέσα στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, το ανήλικο παιδί φαίνεται να συμμετείχε σε μία από τις διαδεδομένες αλλά άκρως επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

 Έκτοτε, το μικρό αγόρι δεν ανέκτησε ποτέ ξανά τις αισθήσεις του και παραμένει στη ζωή μέσω μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Όπως σημειώνει το BBC – σε εκτενές ρεπορτάζ του που ακολουθεί όλο το χρονικό – το νοσοκομείο κρίνει πλέον ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη, και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν ελπίδες για τον 12χρονο παιδί.

 Οι γονείς του, ωστόσο, δεν είναι έτοιμοι να «παραδώσουν» τα όπλα.

Αναφέρουν πως η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης είναι κατά παράβαση των άρθρων 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις επιβάλλουν στα κράτη να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Για το λόγο αυτόν, οι γονείς του μικρού αγοριού έχουν προσφύγει στην δικαστική οδό σε βάρος του κράτους της Βρετανίας. 

Ωστόσο μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια που έχουν επιληφθεί για την επίλυση του ζητήματος – η τελευταία απόφαση βγήκε μόλις χθες – συνηγορούν υπέρ της διακοπής της μηχανικής υποστήριξης στον 12χρονο.

Νέα προσφυγή των γονιών, αυτή τη φορά στο ΕΔΑΔ

Η οικογένεια του Archie Battersbee κατέθεσε την Τετάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να ανατραπεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η οποία προβλέπει  να «βγει» το παιδί από τη μηχανική υποστήριξη.

Η μηχανική υποστήριξη ζωής του δωδεκάχρονου πρόκειται να διακοπεί στις 11 το πρωί σήμερα (τοπική ώρα Αγγλίας), αφού η οικογένειά του έχασε την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη διατήρησή της.Αλλά η μητέρα του Archie, Hollie Dance, δήλωσε ότι της είπαν ότι το παιδί δεν θα βγει από τη μηχανική υποστήριξη όσο εξετάζεται η αίτησή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, η κυρία Dance δήλωσε:

«Ελπίζω ότι (το ΕΔΔΑ) θα παρέμβει και θα δώσει στον Archie το δικαίωμα να ζήσει. Νομίζω ότι το αξίζει. Δεν θα παραιτηθούμε από τον Archie μέχρι τέλους».

Η Hollie Dance είπε ακόμη πώς ο Archie είχε μια «σταθερή νύχτα και πάλι» και ότι έχει έρθει σε επαφή με γιατρούς στην Ιαπωνία και την Τουρκία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν θεραπείες που θα βοηθήσουν τον 12χρονο να ανακάμψει».

«Δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού η συνέχιση της θεραπείας»

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την Δευτέρα, στην  οικογένεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου για την αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης.

Οι γιατροί του Archie στο Βασιλικό Νοσοκομείο στο «Whitechapel», στο ανατολικό Λονδίνο, πιστεύουν ότι είναι νεκρός εγκεφαλικά και λένε ότι η συνέχιση της  μηχανικής υποστήριξης δεν είναι προς το συμφέρον του.

Αλλά η οικογένειά του επιμένει ότι οι θεραπείες και η μηχανική υποστήριξη πρέπει να συνεχιστούν, αφού η καρδιά του μικρού χτυπά ακόμη.

Οι γονείς του παιδιού είχαν ζητήσει να δοθεί παράταση στην μηχανική υποστήριξη, μέχρι μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να ολοκληρώσει την εξέταση της περίπτωσης του παιδιού.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ