Πούτιν σε Ερντογάν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ευγνωμονούν την Τουρκία για το φυσικό αέριο

Petite Perle 300×250

Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και αγκάθι τη Συρία διεξάγεται η νέα συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του στη ρωσική πόλη Σότσι.  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να υπογράψει μια συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, καλωσορίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.

Παράλληλα, επισήμανε τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι ελπίζει η συνάντησή του σήμερα με τον Πούτιν να ανοίξει μια νέα «σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητικές τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναφερθεί κυρίως στη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου, τον οποίο κατασκευάζει ο ρωσικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ