Βρετανία: Πέθανε ο 12χρονος Άρτσι με τους γιατρούς να αποσυνδέουν τα μηχανήματα

Petite Perle 300×250

Έφυγε από τη ζωή, αφού οι γιατροί αποσύνδεσαν τα μηχανήματα που τον κρατούσαν ζωντανό, νωρίτερα σήμερα ο 12χρονος Άρτσι Μπάτερσμπι από την Βρετανία, που είχε μείνει εγκεφαλικά μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι του.

Η μητέρα του, Χόλι Ντανς, ανακοίνωσε τον θάνατό του σε δηλώσει στις οποίες και έκανε έξω από το νοσοκομείο που είχε εισαχθεί ο 12χρονος και είπε ότι ήταν «η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο».

Συγκεκριμένα τόνισε πως ο Άρτσι ήταν «ένα τόσο όμορφο αγοράκι και πάλεψε μέχρι το τέλος, και είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά του». Πέθανε στις 12.15 μ.μ, διευκρίνισε.

«Του διέκοψαν την φαρμακευτική αγωγή στις 10 π.μ., τα ζωτικά του όργανα έδιναν σταθερές ενδείξεις μέχρι δύο ώρες αργότερα, όταν και του αφαίρεσαν την παροχή οξυγόνου», είπε η Έλα Ρόουζ Κάρτερ, η αρραβωνιαστικιά του μεγαλύτερου αδελφού του Άρτσι, Τομ, μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας.

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αξιοπρεπές στο να βλέπεις ένα μέλος της οικογένειας ή ένα παιδί να βασανίζεται. Ελπίζουμε ότι καμία οικογένεια δεν πρέπει να περάσει αυτό που ζήσαμε. Είναι βάρβαρο» πρόσθεσε.

Ο Άρτσι βρισκόταν στο επίκεντρο μιας μακράς νομικής διαμάχης από τότε που τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα στο σπίτι του, στο Southend του Essex, τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το BBC, η μητέρα του παιδιού βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα δέσιμο στο κεφάλι του στο σπίτι τους και πιστεύει ότι συμμετείχε σε μια διαδικτυακή πρόκληση. Έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και διατηρείται στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Το νοσοκομείο έκρινε ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη, και ότι σε κάθε περίπτωση για το παιδί δεν υπάρχουν ελπίδες και θα καταλήξει το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, βάσει δικαστικής απόφασης, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται θα έπρεπε να βγάλει τον 12χρονο από τη μηχανική υποστήριξη μέρες νωρίτερα. Η απόφαση αρχικά αναβλήθηκε, καθώς η οικογένεια του μικρού προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι γονείς του ισχυρίζονταν ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις λένε ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαύουν ίσα δικαιώματα και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους θανάτους παιδιών και νέων.

Για το λόγο αυτόν έχουν προσφύγει δικαστικά, ενώ αναμενόταν η μηχανική υποστήριξη να διακοπεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου


Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε τη Δευτέρα την αίτηση της οικογένειας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου για την αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης.

Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης, ομάδα τριών δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου αρνήθηκε την άδεια στην κα Dance και τον κ. Battersbee να ασκήσουν έφεση, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το προηγούμενο δικαστήριο «έλαβε τη σωστή απόφαση».

Η επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε ότι ενώ «τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τη δυσχερή θέση των αφοσιωμένων γονέων του Archie… δεν υπάρχει καμία προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης (του Archie)». Αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν άδεια για την άσκηση έφεσης κατά της απόφασής τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, να επιτρέψουν δηλαδή να δοθεί δικαστική συνέχεια στο θέμα.

Πρόσθεσαν ότι ακόμη και αν διατηρηθεί η θεραπεία που τον συντηρεί στη ζωή, ο Archie θα πεθάνει τις επόμενες εβδομάδες από οργανική και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η οικογένειά του επέμενε ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί, λέγοντας ότι η καρδιά του μικρού χτυπά ακόμη.

Η μητέρα του, Dance, είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με γιατρούς στην Ιαπωνία και την Τουρκία, οι οποίοι λένε ότι έχουν ιατρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τον Archie να ανακάμψει.

Μάλιστα, τόνιζε ότι το νοσοκομείο «πίεζε» να τερματίσει τη ζωή του, προσθέτοντας: «Είναι ντροπή, είναι απολύτως ντροπιαστικό. Είναι αυτός ο δρόμος προς τα εμπρός σε αυτή τη χώρα, που μας επιτρέπεται να εκτελούμε παιδιά. Επειδή έχουν αναπηρίες;».

Είπε, επίσης, στους δημοσιογράφους ότι ήταν με τον γιο της 24 ώρες το 24ωρο και ότι «σημείωνε πρόοδο με πολλούς τρόπους. Παίρνει τρία φάρμακα, απορροφά την τροφή, έχει πάρει βάρος». Στη Daily Mail, αντίστοιχα δήλωσε οργισμένη ότι πώς γίνεται να είναι εγκεφαλικά νεκρό ένα αγόρι που μπορεί να της σφίξει το χέρι.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε:

 «Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του Archie Battersbee σε αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή. Είναι σωστό οι αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του Archie να λαμβάνονται από ειδικούς γιατρούς και τα δικαστήρια».

Πηγή: skai.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ