Εθνικομουσικολογικό σεμινάριο στην Δαμάστα στις 09 και 10 Αυγούστου 2022 με ελεύθερη είσοδο

Petite Perle 300×250

Το σεμινάριο υλοποιείται στη Δαμάστα στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 78 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Δαμάστας και διοργανώνονται στο διάστημα 08-21 Αυγούστου 2022, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμάστας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Αθλητικό Όμιλο Δαμάστας και την Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας. 

Μια γοητευτική περιήγηση στις μουσικές της Ελλάδας, σκιαγραφώντας και ανακαλύπτοντας ήχους, μουσικές και διαδρομές συχνά απροσδόκητες.

Βασικός στόχος του Σεμιναρίου είναι να αναδειχθεί ότι η μουσική δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά υπόκειται σε συνεχείς ανανοηματοδοτήσεις και επαναδιαπραγματεύσεις. Ότι η μουσική ακολουθεί την ιστορική διαδρομή ενός τόπου και τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε αυτόν. Για τον σκοπό αυτό, συνδυάζοντας τα εργαλεία της εθνομουσικολογικής έρευνας, της οργανολογίας και της θεωρίας δικτύων, επιχειρείται μια "χωρο-χρονική απεικόνιση" των μουσικών της Ελλάδας, με έμφαση στις πολύπλευρες ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα κατά τον 20ο αιώνα. 

Έτσι, μέσα από τέσσερις δίωρες διαλέξεις και την προβολή μιας ταινίας ντοκιμαντέρ επιχειρείται μια εκλαϊκευμένη και μακροσκοπική σκιαγράφηση των "μουσικών χαρτών" της Ελλάδας, τόσο με όρους γεωγραφικούς, όσο και με όρους ιστορικούς-πολιτισμικούς.

Εισηγητής είναι ο Χάρης Σαρρής, Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής" του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πού: Στη Δαμάστα Ηρακλείου, στο Πολιτιστικό Κέντρο

Πότε: 9 και 10 Αυγούστου, από τις 5-9 μμ

Σε ποιους απευθύνεται: Σε φίλους της παραδοσιακής μουσικής και του χορού, μουσικούς, ερευνητές, μαθητές λυκείου

Είσοδος: Ελεύθερη είσοδος

Πληροφορίες: Σαρρής Γεώργιος (6944420970), Παπαδάκης Ανδρέας (6946552378)

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ