Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητά απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την εισφορά φυσικού αερίου

Petite Perle 300×250

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας άδεια να παραιτηθεί από τον φόρο προστιθέμενης αξίας στη νέα εισφορά στην τιμή του φυσικού αερίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του που είδε το Reuters στο Κυριακή.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα (αύριο) το μέγεθος της εισφοράς, την οποία το Βερολίνο επιβάλλει σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να κατανείμει το πρόσθετο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Η εισφορά αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Uniper και άλλους εισαγωγείς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές λόγω των μειωμένων ρωσικών εξαγωγικών ροών, αλλά θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους πελάτες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, η εισφορά θεωρείται στοιχείο της συνολικής τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική, γι' αυτό η Γερμανία πρέπει να ζητήσει την άδεια των Βρυξελλών για να την παραιτηθεί. Ο Λίντνερ είπε ότι ενώ ζητούσε εκ μέρους της Γερμανίας την απαλλαγή του ΦΠΑ, ουσιαστικά ζητούσε μια αλλαγή του νόμου για τον ΦΠΑ που θα έδινε σε όλα τα κράτη μέλη την προσωρινή επιλογή να κάνουν παρόμοιες κινήσεις.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ