Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης αδικείται από την κυβέρνηση»

Petite Perle 300×250

Στη σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων και συνεταιρισμών, αναφορικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού,  αλλά και ενόψει της νέας Κ.Α.Π., παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης. 

Αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η αμπελουργία, η ελαιοπαραγωγή, η κτηνοτροφία, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, η μελισσοκομία και η αλιεία στην Κρήτη και επισημάνθηκε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι η θέση των παραγωγών του νησιού είναι δυσχερέστερη από ό,τι των παραγωγών άλλων περιοχών της Ελλάδας και αυτό δε γίνεται αντιληπτό από τους κυβερνώντες.

Ο κ. Βαρδάκης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

 «Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη υποφέρει.

Μια σειρά θεμάτων όπως,

η ανάγκη ενίσχυσης και αποζημίωσης των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τόσο ζημιές από φυσικές καταστροφές, όσο και το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, 

η πορεία της δακοκτονίας και η ποιότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες, με αποτέλεσμα να υποβιβάζουν σε κάποιες περιπτώσεις την ποιότητα του ελαιολάδου, και να θέτουν σε κίνδυνο τη μελισσοκομία, 

η ιδιαίτερα υψηλότερη τιμή των ζωοτροφών στην Κρήτη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,

η τιμή του γάλακτος,

η μείωση του ζωικού κεφαλαίου,

η ανάγκη αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ ,

η δυστοκία της κυβέρνησης, παρά τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να λύσει το θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες,

η καταστροφή του κλάδου της αλιείας λόγω μεγάλης εξάπλωσης χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο,

οι επιστρεπτέες προκαταβολές,

και πολλά ακόμα, για τα οποία έχουμε κάνει επανειλημμένα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, παραμένουν άλυτα.

Θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε όσα δικαιούται ο τόπος που στηρίζει διατροφικά ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Συλλογικά, να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να εντάξουμε στη νεα Κ.Α.Π. προτάσεις ώριμες και κοστολογημένες από τους εκπροσώπους των παραγωγών».

Κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν προτάσεις όπως να είναι ολική η κάλυψη της δακοκτονίας από την πολιτεία, να δημιουργηθεί ένα ειδικό καθεστώς ενίσχυσης του ελαιολάδου, να δημιουργηθεί αυτοτελές πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κρήτη και πολλά ακόμα.

Ο κ. Βαρδάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων και των συνεταιρισμών, ότι θα είναι παρόν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ