Τσίπρας προς Μητσοτάκη : Απαντήστε μας, γιατί παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη

Petite Perle 300×250

Με τη φράση «Κύριε Μητσοάκη δεν έρχεστε στη Βουλή ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα και θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή», ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή μονομαχία πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Νομικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον τότε ευρωβουλευτή και σήμερα αρχηγό κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Τσίπρας πολλές φορές κατά την ομιλία του προκάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για ποιο λόγο παρακολουθείτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έρχεται στη σημερινή συζήτηση ως υπόλογος. «Είστε κατηγορούμενος, κ. Μητσοτάκη, για μια πρωτοφανή στα χρονικά θεσμική εκτροπή. Μιλάτε για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς;».

«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι μια αξιόποινη πράξη, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «τοξική παρουσία» προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό του, ρωτώντας: «Είναι δυνατόν να παρακολουθείτε πολιτικό αρχηγό για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος τους κρίνει αυτούς τους λόγους; Εσείς και η παρέα σας;»

«Είστε πολιτικά, νομικά αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λογος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;» συνέχισε, δίνοντας τον λόγο στον πρωθυπουργό να εξηγήσει τον λόγο.

«Δεν απαντάτε», επισήμανε.

«Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτό μια απάντηση. Η χειρότερη απάντηση και απόδειξη της ενοχής σας».

Αν το μισό της σημερινής παρέμβασής σας ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Λέτε 'δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου'».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού με βάση τον νόμο είστε άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη», ενώ επανέλαβε την ερώτησή του ως προς το σκεπτικό της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη.

Ας δεχτούμε ότι δεν γνωρίζατε, όπως λέτε, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ας σας καταλογήσουμε λοιπόν μειωμένη αντίληψη. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

«Όταν το μάθατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά, δεν ρωτήσατε;», συνέχισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν ρωτήσατε;».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ