Χ. Μαμουλάκης: Τεράστιες οι ζημιές στα αμπέλια, να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι καλλιεργητές ζητάει

Petite Perle 300×250

Στη Βουλή η επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών

Με την κατάθεση της επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών ως Αναφοράς προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, ζητάει την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για την κάλυψη των ζημιών στην αμπελοκαλλιέργεια που προκλήθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, μετά τις αυξήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής, οι βροχές του 3ου δεκαήμερου του Αυγούστου έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγή. Γι' αυτό και είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών, να γίνει απαλλαγή της παραγωγής αποστάγματος από τους σχετικούς φόρους σύμφωνα μέσω της ενεργοποίησης του Ν. 2969/2001 ΦΕΚ 281/Α/18.12.2001 και να υπάρξει χρηματοδότηση των πληγεισών περιοχών από τις βροχοπτώσεις των αρχών του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Η σχετική επιστολή​

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ 

Μια ακόμη χαμένη χρονιά για τον Έλληνα αμπελοκαλλιεργητή. Δυστυχώς δεν έφταναν οι αυξήσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα όλο αυτό που εμείς οι αγρότες ονομάζουμε κόστος παραγωγής, ήρθαν οι βροχές των τελευταίων ημερών για να αποτελειώσουν τους αμπελοκαλλιεργητές. 

Οι βροχές που ήταν γενικευμένες και κατά τόπους έντονες έδωσαν την χαριστική βολή στα αμπέλια της ελληνικής επικράτειας. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που βρέχει συνεχώς, τα σταφύλια έχουν ήδη παρουσιάσει "στεφανάκι" και "χαρακιές" στο σώμα της ρόγας με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η σάπιση. Πλέον οι έμποροι δεν δείχνουν κανένα 

ιδιαφέρον για τα σταφύλια και οι οινοποιοί δεν δέχονται να παραλάβουν τα υποβαθμισμένα σάπια σταφύλια με αποτέλεσμα μοναδική διέξοδος να αποτελεί η απόσταξη. 

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από τους Δήμους, τις Περιφέρειες και γενικότερα το κεντρικό κράτος να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα παραπάνω, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών λαμβάνοντας άμεσα αποφάσεις στήριξης, αν θέλουν να υπάρχει ζωή στα χωριά μας, αν θέλουν να έχουν στο τραπέζι τους ντόπια ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενη σταφίδα από την Τουρκία και επιτραπέζιο σταφύλι από το Ισραήλ. 

Ζητάμε άμεσα να γίνουν τα παρακάτω: 

1. Ενεργοποίηση του Νόμου 2969/2001ΦΕΚ 281/Α/18.12.2001 στο άρθρο 5 παράγρ. γ 

(Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται, να επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για συγκεκριμένο διάστημα και μόνο για περιοχές στις οποίες οι σχετικές καλλιέργειες έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, η απόσταξη επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών και να καθορίζεται η απόδοση αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), προκειμένου η παραγωγή αποστάγματος να απαλλαγεί από τους σχετικούς φόρους, και να επεκταθεί η αποστακτική περίοδος για την ολοκλήρωση της απόσταξης ώστε να επιτραπεί σε όσους Αμπελοκαλλιεργητές το επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μέρος της παραγωγής τους που θα διατηρήσει την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα στην 

παραγωγή Παραδοσιακού Αποστάγματος Διημέρων όπως ο Νόμος προβλέπει. 2. Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών 

για όλες τις κατηγορίες σταφυλιών. 3. Ένταξη των πληγεισών περιοχών σε κάποιο είδος ενίσχυσης-χρηματοδότησης (De Minimis).

4. Αναστολή είσπραξης παλαιότερων χρεώσεων και διαγραφή των λογαριασμών 

άρδευσης της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου των αμπελοκαλλιεργητών από τις δημοτικές επιχειρήσεις άρδευσης στις πληγείσες περιοχές 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ