ΚΚΕ: Ερώτηση για το εργατικό δυστύχημα στη ΒΙΠΕ και για τα μέτρα προστασίας στην εργατική ζώνη

Petite Perle 300×250

Το εργατικό δυστύχημα που συνέβη στις 26 Αυγούστου στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, στην Εταιρία «Sychem», με θύμα 45χρονο εργαζόμενο ο οποίος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, από έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής μονάδας φιλτραρίσματος νερού, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μαύρη λίστα των «ατυχημάτων» που σημειώνονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς του Ηρακλείου, αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει πάρα μόνο 3 μήνες από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα με τραυματισμό εργαζόμενου μετά από έκρηξη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, ενώ  ο κατάλογος δεν έχει τέλος, καθώς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συνεχίζεται η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα εργοδοτικά εγκλήματα αυξάνονται.

Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς βρίσκονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας για την εργοδοσία είναι κόστος. Στην ίδια κατεύθυνση όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ με τον νόμο «Χατζηδάκη» η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε «ανεξάρτητη αρχή»,  ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του.

Ιδιαίτερα για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με συγκεντρωμένους πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και χρόνια, ενώ δεν  υπάρχει ούτε υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

– Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών.

– Ώστε να στηριχθεί (οικονομικά κλπ.) η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου – μηχανολόγου στην Εταιρία «Sychem», πατέρα ενός ανήλικου παιδιού.

– Για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή νέων ατυχημάτων.

– Για την άμεση στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ – ΕΦΚΑ και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

      Οι Βουλευτές

                                                                                   Συντυχάκης Μανώλης

                                                                                               Κομνηνάκα Μαρία

                                                                                      Μανωλάκου Διαμάντω

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ