ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο

Petite Perle 300×250

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις απειλές της Άγκυρας μετά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να "μην ξεχνάμε τη Σμύρνη".

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

"Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

"Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή", καταλήγει.

Νωρίτερα, πιστός στην ρητορική της όξυνσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Έλληνες να "θυμηθούν την ιστόρια" σημειώνοντας πως "εάν συνεχίσουν "το τίμημα θα είναι βαρύ".

Έλληνες, δείτε την ιστορία. Εάν συνεχίσετε, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μια πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε την Σμύρνη" υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια δηλώσεων του το Σάββατο (03/09) στην τεχνολογική εκδήλωση TEKNOFEST 2022. "Στέλνουν οι ΗΠΑ όπλα στην Ελλάδα; Προσπαθούν να μας απειλήσουν με τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300; (…) Θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί, όταν έρθει η ώρα" πρόσθεσε.

Έχει προηγηθεί σωρεία προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών από την Άγκυρα. Την Παρασκευή (02/09) ο Ερντογάν δήλωνε πως "Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στο ΝΑΤΟ" ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προ ημερών ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απαντά στην "αυθάδεια" της Ελλάδας.

Πρόσφατοι άλλωστε, είναι και οι ισχυρισμοί της γειτονικής χώρας ότι ελληνικοί S-300 "κλείδωσαν" τουρκικά F16, με την Τουρκία να στέλνει αποδεικτικά, κατ' αυτήν, στοιχεία στο ΝΑΤΟ ενώ σύμφωνα με την Άγκυρα οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της από την Ελλάδα είναι συνεχείς και μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ