Φόδελε: Έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο του El Greco από τον καλλιτέχνη Arnold Ananiczius

Petite Perle 300×250

Ξεκινάει σήμερα μια νέα έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο Ελ Γκρέκο στο Φόδελε από τον Πολωνό καλλιτέχνη Arnold Ananiczius. Τα εγκαίνια είναι σήμερα Κυριακή, στις 17:00, με τον ζωγράφο παρόντα εκεί

Arnold Ananiczius, ένας καλλιτέχνης με τρομερές διακρίσεις στην χώρα του, αλλά και πέρα από αυτή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία και με έργα που προάγουν την διαλεκτική μεταξύ φαντασίας, νόησης και σύγχρονης πραγματικότητας. Καθήκον του καλλιτέχνη – όπως δηλώνει ο ίδιος– είναι να δράσει υπεύθυνα για την ανοικοδόμηση του εσωτερικού εαυτού του σύγχρονου, αλλοτριωμένου ανθρώπου και την αποκατάσταση της αίσθησης της ομορφιάς. Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, ο ζωγράφος Arnold Ananiczius έλαβε ακόμα Τιμητικό Μετάλλιο «Άξιος για τον Πολωνικό Πολιτισμό», από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2017. 

Στην έκθεσή του, που λαμβάνει χώρα στο μουσείο του El Greco στο Φόδελε, μας παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής από διαφορετικές περιόδους της ζωής του, ορισμένοι από τους οποίους έχουν δημιουργηθεί στην χώρα του, την Πολωνία, αλλά και σε υπαίθριο χώρο (en plein air) στην Ελλάδα και την Κρήτη. Μας λέει, οι αναφορές στο παρελθόν, η θρησκεία, ο μύθος και η μεταφυσική συγκλίνουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην οποία οι λαβύρινθοι αντανακλούν σαν σε καθρέπτη την ψευδαίσθηση, την αλήθεια και την ψευδή εικόνα του κόσμου, αυτό το είδος της σουρεαλιστικής εικόνας αναδύεται μπροστά στα μάτια μας.  Δεν ξεχνά μάλιστα να αναφέρει στον λόγο του, πως είναι τιμή του να παρουσιάζει τα έργα του στην γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αφού ήταν ένας σπουδαίος «δάσκαλος» για τον ίδιο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ