Χιλιάδες αιτήσεις για ζημιές στα αμπέλια

Petite Perle 300×250

Ενισχύεται ο ΕΛΓΑ με προσωπικό να τρέξει τις καταγραφές στα αμπέλια

Την ενίσχυση του με επιπλέον προσωπικό περιμένει αυτό το διάστημα ο ΕΛΓΑ Κρήτης για να τρέξει γρήγορα το θέμα
της καταγραφής των ζημιών στα αμπέλια, μετά τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, που άφησαν
πίσω τους καταστροφές μέχρι και 100% στη φετινή σοδειά.

Ήδη όπως αναφέρει ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης, η υπηρεσία του έχει δεχθεί τουλάχιστον 6.200 αιτήματα καταγραφής ζημιών τα οποία στην πράξη σημαίνουν πως πρέπει οι γεωπόνοι της να πάνε και να ελέγξουν όλες τις εκτάσεις που δηλώθηκαν ώστε να καταγράψουν τα μεγέθη των ζημιών.

Για να καταγραφούν όλα αυτά ο ΕΛΓΑ τοπικά χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό και είναι παρήγορο που έγινε άμεσα η σχετική προκήρυξη, ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις και αναμένονται οι πρώτες προσλήψεις εντός των ημερών, ενισχύοντας το δυναμικό του ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης οι εκτιμήσεις εδώ και ημέρες προχωρούν, αρχής γενομένης από τα επιτραπέζια, όμως επειδή κάθε περίπτωση αμπελιού είναι ξεχωριστή η δουλειά που έχουν να κάνουν οι γεωπόνοι είναι τεράστια.

Εκείνο που βλέπουν πάντως στα αμπέλια, εξηγεί ο ίδιος, είναι πως στις περιοχές όπου έβρεξε πολύ, δυστυχώς, η ζημιά είναι στο 100%.

Ανάμεσα σε αυτές και περιοχές του Μαλεβιζίου. Στις υπόλοιπες περιοχές εφόσον οι αμπελουργοί αφήσουν δυο μη συνεχόμενες σειρές αμπελιού ως μάρτυρες, εάν αποφασίσουν τα υπόλοιπα να τα κόψουν, για οποία χρήση μπορούν, οι γεωπόνοι ακόμα κι αν δεν μεταβούν άμεσα, θα είναι σε θέση να κάνουν εκτίμηση.

Μας χρειάζονται οι μάρτυρες και μας διευκολύνουν στη δουλειά μας εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης, ο οποίος όμως δεν μπορεί α υπολογίσει πότε θα καταφέρουν τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν στα χέρια τους να τις μεταφράσουν σε επίσκεψη και εκτίμηση στα ίδια τα αμπέλια.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ