Ράπισμα για το δημοτικό συμβούλιο οι συνθήκες εργασίες στην Καθαριότητα –

Petite Perle 300×250

Δεσμεύσεις για δρομολόγηση λύσεων με πρώτη από όλα την πρόσληψη πέντε ατόμων στο Δήμο Μαλεβιζίου

Παραδοχή για λάθος προγραμματισμό από τη δημοτική Αρχή

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ότι έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, έστω και αιφνιδιαστικά, για το θέμα της λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας, έπρεπε να είχε γίνει πολλούς μήνες πριν.

Οι εργαζόμενοι υπό τη σκέπη του συνδικαλιστικού τους οργάνου, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ηρακλείου, έθεσαν ενώπιων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων με ονοματεπώνυμο τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν, που θέτουν σε κίνδυνο μέχρι και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Δεν είναι μόνο η εικόνα που παρουσιάζουν οι γειτονιές είναι ότι λιγότεροι από 20 άνθρωποι εργάζονται εξαντλημένοι πέρα και πάνω από τα όρια τους με έναν στόλο που «αγκομαχεί».

Η συζήτηση που έγινε διήρκησε περισσότερο από δυο ώρες. Πολλές φορές η συνεδρίαση κρεμόταν από μια κλωστή για να μην τιναχθεί στον αέρα. Οι τόνοι ανέβηκαν και μεταξύ του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα και του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κώστα Γιαλιαδάκη, μεταξύ των υπηρεσιών, ανάμεσα σε επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους.

Το κλίμα που ήταν τεταμένο επισκίαζε η αλήθεια των εργαζομένων και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.  

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση εργαζόμενης, πολύτεκνης μητέρας πέντε παιδιών που εργάζεται σε απορριμματοφόρο όταν στράφηκε προς τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και ρώτησε γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμός εξ αρχής για τις προσλήψεις με έκτακτο προσωπικό  κι η ίδια εργάζεται σερί 12 ημέρες χωρίς να έχει πάρει ένα ρεπό.

 Η απάντηση βέβαια είχε δοθεί νωρίτερα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Αλμπαντάκη που εξ αρχής προχώρησε στην παραδοχή ότι έγινε λάθος κι ότι δεν έγινε σωστός προγραμματισμός στις προσλήψεις για επιπλέον προσωπικού για το 2022.

 Ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων: « Κάναμε λάθος, δεν περιμέναμε τόσο πολύ κόσμο. Έχουμε 100.000 κόσμο φέτος. Αυτό δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Κάναμε κακό προγραμματισμό, αναλαμβάνω την ευθύνη».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που έγινε με την απουσία του διευθυντή της Υπηρεσίας  Καθαριότητας, και την παρουσία του υπεύθυνου προσωπικού, διαφάνηκε επίσης ότι σε αυτήν την ιστορία όλες οι πλευρές έδειξαν αργά αντανακλαστικά ενώ αποτελεί έκπληξη για το πώς δεν είχαν καταλάβει όλοι στον ίδιο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος.

Ακόμα και το συνδικαλιστικό όργανο ενημερώθηκε για το τι συμβαίνει όταν αρχές Ιουλίου έγινε η πρώτη αιφνιδιαστική κινητοποίηση των εργαζομένων όταν είχαν μείνει στη μάντρα 20 ημέρες χωρίς νερό.

Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι θέμα με το νερό προέκυψε και σήμερα.

Φάνηκε επίσης χάσμα μεταξύ εργαζομένων, υπηρεσίας και Δήμου.  

Ευθύνες προς τη δημοτική αρχή για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν ειπωθεί στη συνάντηση που έγινε μεταξύ τους στις 29 Ιουλίου, επέρριψε στον δήμαρχο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ηρακλείου, Κώστας Γιαλιαδάκης εννοώντας τη δέσμευση για την πρόσληψη 4, 4μηνιτών.

Ενημέρωσε επίσης ότι για το θέμα του Μαλεβιζίου έχει ήδη ενημερωθεί η Ομοσπονδία, ενώ θα σταλεί αναλυτικό υπόμνημα και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα για την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίστηκε στάση εργασίας για την οποία ωστόσο θα συνεδριάσουν  εκ νέου οι εργαζόμενοι,  μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης και της εξάντλησης με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει κι άλλο ατύχημα στην Καθαριότητα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γρηγόρης Φασουλάκης απάντησε ότι δεν έγιναν νωρίτερα οι προσλήψεις διότι σε αυτό το διάστημα μόλις πριν μερικές ημέρες έγινε η απαραίτητη αναμόρφωση προϋπολογισμού.

Οι απαντήσεις Δημάρχου και οι δεσμεύσεις

Ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας που δέχτηκε τις επικρίσεις του συνδικαλιστικού οργάνου και την αγανάκτηση των εργαζομένων προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, με εξαίρεση ελάχιστες στιγμές.

Αναφέρθηκε στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου στις μειώσεις των τελών, στην πανδημία και πως αυτό σε συνάρτηση και με τα εξωφρενικά ποσά των τελών ταφής οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Πέρα από αυτά που έχουν προηγηθεί σημασία έχει τι θα γίνει τώρα και σε αυτό συμφώνησαν όλοι.

Εκτός από τις άμεσες προσλήψεις των 4 υπαλλήλων και ενός οδηγού έχει γίνει για το 2023 προγραμματισμός για επίσης πέντε άτομα ενώ επιπλέον θέσεις θα προκύψουν σε περίπτωση που σταλεί από το υπουργείο ο προγραμματισμός για την καθαριότητα

Όσον αφορά στα γάλατα του 2021 έφτασαν οι δικαιούχοι ενώ σε νέα βάση θα γίνει ο προγραμματισμός για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος.  

Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο κ. Μποκέας είπε ότι θα γίνει αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό Καθαριότητας, για ωράρια , Κυριακές, αργίες ενώ ως αίτημα παραμένει και ο τρόπος που καταβάλλεται ο μισθός.

Το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων αναγνώρισαν όλες οι παρατάξεις . Η μείζονος αντιπολίτευση, δια στόματος Ειρήνης Αστρινάκη, ανέφερε ότι δεν ήταν όλη η δημοτική ομάδα παρούσα διότι δεν ήξεραν ότι θα παραστούν οι υπάλληλοι της καθαριότητας αλλιώς θα ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι παρόντες, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα από την ιστορία με τη μάντρα. 

Ο κ. Παπαδομανωλάκης αναφέρθηκε στη γεφύρωση του χάσματος και στην καλυτέρευση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι και θα δουλέψουν προς αυτό.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Χουστουλάκης που γνωρίζει το θέμα πολύ καλά έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους για το σθένος τους.

Τέλος να αναφερθεί ότι από τους εργαζόμενους ζητήθηκε συγνώμη.  

Πέρα από ότι έγινε σε αυτό το συμβούλιο το σημαντικό είναι ότι διαφάνηκε ότι πλέον δρομολογούνται ουσιαστικές λύσεις και για το θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης των απορριμμάτων( σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες αναλυτικά καθώς έχουν παρθεί εξίσου σημαντικές αποφάσεις).

Μια αλήθεια είναι επίσης ότι η καθαριότητα είναι ευθύνη όλων και των πολιτών για να ζούμε όλοι σε ένα υγιές περιβάλλον.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ