Ηλεκτρικό ρεύμα: Αύξηση κατά 14% των κυμαινόμενων τιμολογίων στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Petite Perle 300×250

Στην ανάλυση των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος 14 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τον Αύγουστο, παρουσιάζει σε ανάρτησή της η Vaasaett, με θέμα την τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη για απόσυρση των συμβάσεων σταθερής χρέωσης, ως παρενέργεια της ενεργειακής κρίσης στις λιανικές αγορές ηλεκτρισμού της «Γηραιάς Ηπείρου».

Σύμφωνα με τη Vaasaett, η οποία εκπονεί τον μηνιαίο δείκτη λιανικών τιμών ρεύματος (HEPI), πριν από την κρίση τα πιο δημοφιλή τιμολόγια, τουλάχιστον στις ενεργές αγορές, ήταν αυτά με στις σταθερές χρεώσεις. Παράλληλα, ήταν αρκετά σύνηθες τα τιμολόγια αυτά να είναι φθηνότερα (αν και ελαφρώς) από τα μεταβλητά τιμολόγια, λόγω του πλεονεκτήματος δέσμευσης και αντιστάθμισης κινδύνου που έφερναν στους προμηθευτές.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον πολύ διαφορετική. Πολλοί ή οι περισσότεροι προμηθευτές (σε ορισμένες αγορές όλες οι εταιρείες) δεν προσφέρουν πλέον συμβάσεις σταθερής τιμής και, όπως φαίνεται, αλλαγή υπάρχει και στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται πλέον σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια. Ως συνέπεια, σε ορισμένες αγορές, τα συμβόλαια σταθερής χρέωσης κινούνται αυτή τη στιγμή σε διπλάσια περίπου τιμή από τα κυμαινόμενα. Παρόλο που σε άλλες αγορές η «ψαλίδα» είναι μικρότερη, η τάση είναι να αυξάνεται η απόκλιση των επιβαρύνσεων στους δύο τρόπους τιμολόγησης.

Στα 21,41 λεπτά ανά κιλοβατώρα η μικρότερη τιμή

Στην ανάλυση, η Vaasaett προχωρά στη σύγκριση των κυμαινόμενων τιμολογίων σε 14 πρωτεύουσες ευρωπαϊκών κρατών (των παλαιότερων μελών της Ε.Ε.), από τις οποίες προκύπτει ότι η Αθήνα είχε την τρίτη μικρότερη τιμή τον προηγούμενο μήνα, με 24,12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μία τιμή που οφείλεται στις επιδοτήσεις (οι οποίες εφαρμόζονται μόνο στα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης) και τοποθετεί την Ελλάδα αισθητά κάτω από τον μέσο όρο των πόλεων του δείγματος, ο οποίος είναι στα 34,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στην πρώτη τριάδα βρίσκεται η Κοπεγχάγη (με 54,60 λεπτά), το Άμστερνταμ (50,86) και οι Βρυξέλλες (50,71), για να ακολουθήσουν η Ρώμη (με 40,43) και το Βερολίνο (37,09). Αισθητά πάνω από την Αθήνα βρίσκεται επίσης το Δουβλίνο (με 35,72), η Μαδρίτη (31,93), το Ελσίνκι (31,11) και η Βιέννη (29,87).

Η αμέσως μεγαλύτερη τιμή από την ελληνική πρωτεύουσα καταγράφονται στη Λισαβόνα (26,74) και το Παρίσι (24,12). Σε σχέση με την Αθήνα, φθηνότερα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια στη Στοκχόλμη (23,91) και το Λουξεμβούργο (21,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Σημαντική απορρόφηση των ανατιμήσεων

Αν ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, τότε οι λιανικές τιμές στην Αθήνα είναι αυξημένες τον Αύγουστο στα επίπεδα του 14% τον Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις κατάφεραν να εμποδίσουν να περάσει στη λιανική ένα σημαντικό μερίδιο της μηνιαίας αύξησης στο εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος, με δεδομένο ότι η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας άγγιξε τον προηγούμενο μήνα τα 436,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Ιούλιο είχε διαμροφωθεί στα 338,14 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη μηνιαία έκθεση της Vaasaett για το ΗΕΡΙ συμπεριλαμβάνει και τα σταθερά τιμολόγια, σε ένα δείγμα 33 πόλεων στην Ευρώπη. Με τις συμβάσεις σταθερής χρέωσης, η λιανική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στην Αθήνα στα 29,19 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 33%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην περίπτωση της ελληνικής πρωτεύουσας η μεγάλη αύξηση των τιμών σχετίζεται ακριβώς με την υψηλή τιμή των συμβολαίων σταθερής χρέωσης (τα οποία είναι έως και 2 έως 4 φορές ακριβότερα από τα κυμαινόμενα), αφού η κρατική επιδότηση ισχύει μόνο για καταναλωτές με κυμαινόμενες συμβάσεις.

«Για παράδειγμα, εάν λαμβάνονταν υπόψη μόνο μεταβλητές προσφορές στην Ελλάδα, θα μετριαζόταν η αύξηση της τελικής λιανικής τιμής τον Αύγουστο, παραμένοντας στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα». Επομένως, με δεδομένο ότι το πιθανότερο είναι ότι σχεδόν κανείς δε θα επέλεγε ένα σταθερό τιμολόγιο λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή, το 14% είναι πιο αντιπροσωπευτικό των ανατιμήσεων στις χρεώσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν οι καταναλωτές για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποίησαν τον Αύγουστο.

πηγή: www.insider.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ