O Σωκράτης Βαρδάκης στις εκδηλώσεις Επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

Petite Perle 300×250

Με αφορμή την παρουσία του και την κατάθεση στεφάνου, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Τιμούμε και ενθυμούμαστε τον αγώνα και τη θυσία των προπατόρων μας που εκτελέστηκαν και σφαγιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, σε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησε στη Βιάννο στις 14 του Σεπτέμβρη 1943: Το Ολοκαύτωμα από το Γ Ράιχ των χωριών Βιάννου, Αμιρά, Βαχού, Κεφαλοβρυσίου, Κρεββατά, Αγ. Βασιλείου, Πεύκου, Κάτω Σύμης, Γδοχίων, Μύρτου, Μουρνιών, Ρίζας, Μάλλες κλπ.

Τιμούμε και ενθυμούμαστε και όλους όσοι βίωσαν τον άφατο πόνο, την πείνα και την ορφάνια.
Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου, παραβίαση κάθε κανόνα ηθικής, κατά την τέλεση του οποίου σφαγιάστηκαν συνολικά 401 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, υπερήλικες, ζητά δικαίωση.

Οι διεκδικήσεις του ελληνικού κράτους από την Γερμανία, όπως καταγράφηκαν στην ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης την άνοιξη του 2019, παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες.
Ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας πρέπει να κλείσει, όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν, αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον.
Σε αυτό τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη.

Στεκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτά τα ιερά χώματα με δέος για το μέγεθος της γενναιότητας, με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι στην υπέρτατη θυσία για την πατρίδα, με το βάρος της ευθύνης της θύμησης και της διάσωσης της ιστορίας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού.

Η ιστορία μας γίνεται συλλογική μνήμη και διασώζεται από όλους εμάς που θα μαχόμαστε έως τη δικαίωση των προγόνων μας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ