Η Φινλανδία ετοιμάζεται για μεταναστευτικό κύμα… Ρώσων μετά το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Αύξηση εντοπίζεται τις τελευταίες στην κυκλοφορία οχημάτων στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, καθώς Ρώσοι επιχειρούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση του Πούτιν.

Τη σχετική εικόνα έδωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, αναφερόμενη στην αύξηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η ανησυχία είναι αυξημένη με τις εικόνες Ρώσων πολιτών να αντιδρούν και να επιχειρούν να διαφύγουν της επιστράτευσης, να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Fake news οι ουρές χιλιομέτρων λένε οι αρχές
Χθες το βράδυ η φινλανδική συνοριοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι η κυκλοφορία στα σύνορα ήταν «φυσιολογική» μετά την ανακοίνωση από τον Πούτιν της επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η κατάσταση «δεν έχει αλλάξει σημαντικά», ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μεγάλες ουρές αναμονής αρκετών χιλιομέτρων. Αν και ένα πρόσφατο βίντεο στο Twitter φαίρεται να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συνωστισμός στα ρωσοφινλανδικά σύνορα. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν εκτείνεται σε χιλόμετρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η Φινλανδία θα προετοιμάσει μια «εθνική λύση» για να περιορίσει ή ακόμη και να μπλοκάρει τελείως τη διέλευση «Ρώσων τουριστών» στο έδαφός της, μια κίνηση που έκανα άλλες τρεις χώρες, η Εσθονία, Λετονία και η Λιθουανία, απαγορέυοντας τη διέλευση Ρώσων, ακόμα και αυτών που ισχυρίζονται ότι θέλουν απλώς να μην επιστρατευτούν.

Μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία και επιτρέπει διέλευση σε Ρώσοι πολίτες
Σήμερα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία και επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της Ρώσοι πολίτες που έχουν βίζες της ζώνης Σένγκεν, μετά την απόφαση της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής στις αρχές του μήνα να εμποδίσουν την είσοδο μεγάλου μέρους των Ρώσων πολιτών.

Θέλοντας και αυτή να σκληρύνει τη γραμμή της, η φινλανδική κυβέρνηση «αποφάσισε να προετοιμάσει μια εθνική λύση (…) για το πώς να περιορίσει ή να εμποδίσει τελείως την τουριστική αυτή κίνηση» Ρώσων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Τα μέτρα αυτά «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα νομοθεσία, η οποία θα υιοθετηθεί πολύ γρήγορα, ή μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας», διευκρίνισε.

«Η Φινλανδία δεν θέλει πλέον να είναι μια χώρα διέλευσης για (αυτούς που έχουν) βίζα Σένγκεν η οποία έχει εκδοθεί από άλλες χώρες. Θέλουμε εφεξής να θέσουμε αυτού του είδους τις διελεύσεις υπό έλεγχο» πρόσθεσε.

Το Ελσίνκι ζητεί μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση επί του ζητήματος αυτού, αλλά «δεν μπορεί να είναι βέβαιο ότι αυτή θα έρθει γρήγορα», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ilta-Sanomat χθες, περίπου το 70% των Φινλανδών θέλει να δει να παύει η χορήγηση τουριστικών θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους.

Πηγή: iefimerida.gr , φωτογραφία: Σύνορα Ρωσίας- Φινλανδίας/ Πηγή: Twitter

Related Articles