Στις «φλόγες» το Ιράν: 31 νεκροί σε συγκρούσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί – Αμετανόητος ο πρόεδρος Ραϊσί

Petite Perle 300×250


Χάος επικρατεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που κρατούνταν από την Αστυνομία Ηθών, επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας, ενώ ο πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, τόνισε χθες πως «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες».

Από την έδρα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επιχείρησε να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης η οποία πιστεύεται ότι «βασάνισε μέχρι θανάτου» την 22χρονη που έβγαλε τη μαντίλα της, λέγοντας ότι «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» .

«Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος Ραϊσί από την έδρα του ΟΗΕ αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία ενώ καταλόγισε «υποκρισία» στη Δύση.

Οργισμένος ο πατέρας της Μαχσά Αμινί: «Λένε ψέματα οι Αρχές»

Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί ξέσπασε κατηγορώντας τις αρχές ότι ψεύδονται για τις συνθήκες θανάτου της κοπέλας.

Μιλώντας χθες στο BBC Persia ο πατέρας της 22χρονης είπε ότι οι γιατροί δεν του επέτρεψαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε και υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε.

Σημειώνεται πως Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η 22χρονη πέθανε αφού υπέστη «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της σύμφωνα με το Emtedad news, ένα ιρανικό μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ιστορικό καρδιακής πάθησης στην οικογένεια.

Πάντως πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είδαν το φως της δημοσιότας μέσα από τα ιρανικά ΜΜΕ έδειξαν την κοπέλα να καταρρέει σε ένα κέντρο «αναμόρφωσης» όπου την είχε μεταφέρει η Αστυνομία Ηθών για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με την ενδυμασία της.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ