Εκλογές στην Ιταλία: Νίκη Μελόνι δείχνουν τα exit poll – Στο 40,9% ο δεξιός συνασπισμός

Petite Perle 300×250

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία και σύμφωνα με τα πρώτα exit poll ανοίγει ο δρόμος στην Τζόρτζια Μελόνι για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Η νίκη της σηματοδοτεί την πιο ακροδεξιά στροφή της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας από την εποχή του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει 23,5% ενώ η Lega του Ματέο Σαλβίνι 9,6%.

Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει 7,8%. Τα ποσοστά των τριών κομμάτων συνολικά ανέρχονται σε 40,9%, έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Το προοδευτικό μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών) συγκεντρώνει συνολικά 34,5% ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων που συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητη δύναμη συγκέντρωσε 16,4%.

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Το εκλογικό σώμα είναι κατά 3,8 εκατομμύρια μεγαλύτερο εξαιτίας της αλλαγής στα όρια που αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι νέοι.

Η νέα σύνθεση του ιταλικού κοινοβουλίου θα είναι αριθμητικά μικρότερη από την προηγούμενη, μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2020 βάσει της οποίας ο αριθμός των βουλευτών μειώθηκε από 945 σε 600.

Εδώ και τρία χρόνια η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε μια μεταφασιστική οργάνωση νεολαίας και αργότερα έγινε ηγέτης του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», επιχείρησε να καλλιεργήσει την εικόνα μιας μετριοπαθούς πολιτικού. Δεν τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι επιδιώκει απλά την αναμόρφωσή τους.

Σε αντίθεση με άλλες ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παράλληλα στήριξε τις κυρώσεις στην Ρωσία και την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ