Το πρώτο βραβείο στην Ευρώπη στις τοπικές δράσεις για την ενέργεια έλαβε η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα

Petite Perle 300×250

Μία ακόμα σημαντική διάκριση της Κρήτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφηκε σήμερα και μάλιστα στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας (EUSEW) που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, έλαβε το πρώτοβραβείο στην κατηγορία «τοπικές δράσεις για την ενέργεια».

Η Μινώα αριθμεί πλέον 462 μέλη και κατασκευάζει τοτρίτο φωτοβολταϊκό της έργο. Στηρίζεται έμπρακτα από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και ενισχύει σταθερά τις συμμετοχικές πρωτοβουλίες για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του, μετά τη σημερινή βράβευση, επισημαίνει: «Η Κρήτη με την ίδρυση και λειτουργία της ΜινώαΕνεργειακής Κοινότητας παραμένει στη ζώνη της πρωτοπορίας αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας, σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Σε όλα τα μέλη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας, εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο που επιτελούν, καθώς από την ημέρα ίδρυσης της κοινότητας αποδεικνύουν ότι ο νέος φορέας γίνεται καταλύτης για την ενεργειακή δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε αυτοπαραγωγό πράσινης ενέργειας και βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης».

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα 

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, με κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε όλη την Κρήτη, προχωρεί και αποκτά ισχυρό ρόλο σε αυτό που ονομάζεται αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακή δικαιοσύνη. Είναι δε η πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό θεσμό για τις ενεργειακές κοινότητες, που βραβεύεται μια δράση σαν κι αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας (EUSEW) 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας (EUSEW) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση ενέργειας στην Ευρώπη και περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού μέλλοντος για την Ευρώπη.

Συγκεντρώνει δημόσιες αρχές, ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, εταίρους έργων της ΕΕ, ερευνητές και καταναλωτές για να προωθήσουν πρωτοβουλίες για να γίνουν πράσινες και ψηφιακές για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Η EUSEW, ξεκίνησε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ