Μια βάπτιση ένωσε τρεις λαούς στο Λουτράκι!(φώτο-βίντεο)

Petite Perle 300×250

Από την Αυστραλία και τη Γαλλία για τη μικρή Σάρα

Μια πολυεθνική βάπτιση πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Μαλεβιζίου την περασμένη Κυριακή που δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Άνθρωποι από τρείς χώρες συναντήθηκαν για τη βάπτιση της μικρής Σάρας σε ένα μυστήριο, που τέλεσε ο εφημέριος Λουτρακίου Εμμανουήλ Αστιρακάκης, και αγκαλιάστηκε απ' όλο το χωριό του οποίου κι έγινε κοινή υπόθεση.

Γονείς της Σάρας ο Γάλλος Άρθουρ Μπράνσιαρντ και η γεννημένη στην Αυστραλία Αριάδνη Κωνσταντινομανωλάκη, που με πολύ συγκίνηση είδαν την πρωτότοκη κορούλα τους να γίνεται χριστιανή στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ που συναντάμε στον όμορφο οικισμό. Το ίδιο συγκινημένοι και οι τρείς νονοί της, η Κατερίνα Θεοχαράκη και δυο από τα αδέλφια της Αριάδνης, ο Ίκαρος και η Ευαγγελία Κωνσταντινομανωλάκη.

Τι έκανε τη διαφορά

Καλεσμένο στη βάπτιση και το τραπέζι που ακολούθησε όλο το χωριό αλλά και πλήθος συγγενών και φίλων της οικογένειας από την Αυστραλία και τη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη βάπτιση δεν ήταν όμως διαφορετική μόνο λόγω της σύνθεσης των ανθρώπων που συμμετείχαν αλλά και για ένα ακόμα λόγο. Δεν έγινε όπως οι τυπικές βαπτίσεις που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη με εταιρείες που αναλαμβάνουν να στολίσουν τραπέζια, με γλυκά και αψίδες λουλουδιών, με στολίδια που τείνουν να κλέψουν την παράσταση από τους ίδιους τους νεοφώτιστους, με πανάκριβες μπομπονιέρες, κλόουν κι άλλες τυμπανοκρουσίες, που σχεδόν σε κάνουν να ξεχνάς ότι ένα μικρό παιδί μπήκε στις τάξεις των χριστιανών και πόσο σπουδαίο ήταν αυτό το μυστήριο για τη νέα ζωή που έκτοτε ξεκινάει.

Ο παππούς της Σάρας, Γιώργος Κωνσταντινομανωλάκης, επιτυχημένος επιχειρηματίας ,ήταν αυτός που επέλεξε η βάπτιση της πρώτης εγγονής του να γίνει όπως εκείνες που ο ίδιος γνώρισε όταν σε νεαρή ηλικία έφυγε από την Κρήτη μετανάστης για τη μακρινή Αυστραλία.

Δεν ήθελε τα στολίδια να επισκιάσουν τη σπουδαία αυτή μέρα και σε αυτό βρήκε σύμμαχους όχι μόνο την κόρη του και το γαμπρό του αλλά όλο το χωριό που βοήθησε στην οργάνωση της βάπτισης, όπως έκαναν παλιά οι Κρητικοί, τότε που κάθε χαρά και λύπη δεν έμενε μέσα στις κλειστές πόρτες κάθε σπιτιού αλλά μοιράζονταν. Ήθελε μια παραδοσιακή βάπτιση και για ένα ακόμα λόγο, για να γνωρίσουν οι δεκάδες καλεσμένοι της οικογένειας του, από Αυστραλία και Γαλλία, την Κρήτη που εκείνος αγάπησε και αποχωρίστηκε όταν ξεκίνησε μια νέα ζωή με την Ιρλανδικής καταγωγής σύζυγο του Rose Ellis στο Σίδνεϋ.

Φρόντισε έτσι και το μυστήριο να γίνει με όσο πιο λιτό και απέριττο τρόπο μπορούσε, χωρίς επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση, με απλές μπομπονιέρες και μαρτυρίκια, που ετοίμασε ο ίδιος και γυναίκες από το Λουτράκι, με ένα μεγάλο τραπέζι με παραδοσιακά, νόστιμα, φαγητά (πιλάφι με κρέας, ντολμαδάκια, οφτό με πατάτες, σαλάτα, χορτοπιτάκια κι άλλα καλούδια) δια χειρός του catering Σιγανός και βέβαια με πολύ και καλή παραδοσιακή μουσική από τον Αντώνη και Νίκο Ξυλούρη.

Και φυσικά στο χορό πρωταγωνίστρια η νεοφώτιστη Σάρα που δεν άφησε ούτε ένα χωρίς να συμμετέχει κι ας έχει μόλις περπατήσει και κάνει τα πρώτα της βήματα. Χόρεψαν όμως και οι Αυστραλοί και οι Γάλλοι καλεσμένοι, κι ας μην ήξεραν επακριβώς τα βήματα αφού σημασία είχε το κέφι και η χαρά που ένιωθαν απ όλο αυτό που ζούσαν εκείνο το βράδυ. Το μόνο διαφορετικό σε σχέση με τις βαπτίσεις του παρελθόντος ήταν το ότι η οικογένεια της γλυκιάς Σάρας είχε ετοιμάσει και μοίρασε στους καλεσμένους της μικρές εικόνες με την Οσία Σάρα για να γνωρίσουν ποιάς Αγίας το όνομα φέρει καθώς και ένα μικρό φυλλάδιο, σαν πρόσκληση, με όλες τις πληροφορίες στα αγγλικά και γαλλικά για τους συμβολισμούς που εμπεριέχει το μυστήριο της χριστιανικής βάπτισης.

Ήταν μια βάπτιση που τα είχε όλα χωρίς να έχει τίποτα περιττό, με πολλά χαμόγελα, συγκίνηση και αγάπη καθώς ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός ολόκληρου χωριού, το οποίο συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της αλλά και στην υλοποίηση της το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής.

Πως βρέθηκε στο Λουτράκι η οικογένεια

Και σκεφτείτε πως η οικογένεια Κωνσταντινομανωλάκη δεν κατάγεται καν από το Λουτράκι.
Ο Γιώργος Κωνσταντινομανωλάκης έχει καταγωγή από τα Χουστουλιανά της Μεσαράς. Εργαζόταν ως ξενοδοχοϋπάλληλος στο Αστόρια, την εποχή που η πλατεία Ελευθερίας ήταν γεμάτη πράσινο και τραπεζάκια που εξυπηρετούσε ακόμα και το ξενοδοχείο.

Η Ιρλανδή σύζυγος του Rose Ellis ήταν εκείνη που τον προέτρεψε να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, στο Σίδνεϋ, και δεν έκανε λάθος. Με την εργατικότητα, την εξυπνάδα και την δημιουργική φύση του ο Γιώργος Κωνσταντινομανωλάκης κατάφερε να ξεχωρίσει γρήγορα και να φτιάξει τις δικές του επιχειρήσεις ντελικατέσεν και catering, αναλαμβάνοντας μάλιστα εκατομμυριούχους πελάτες.

Στην πορεία των ετών το ζευγάρι απόκτησε τέσσερα παιδιά, την Αριάδνη, το Δάσιο, τον Ίκαρο και την Ευαγγελία. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν την Κρήτη κι έτσι στο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών τους πάντα είχαν το νησί μας.
Σε μια από την εκδρομές τους ο Γιώργος με τη Rose βρέθηκαν στο Λουτράκι Μαλεβιζίου. Ενθουσιάστηκαν και οι δυο από τη θέση του χωριού, από το κλίμα του, από τους καλόκαρδους και ευγενικούς κατοίκους του κι έτσι αποφάσισαν εκεί να φτιάξουν το σπιτικό τους στην Κρήτη.

Έκτοτε το Λουτράκι έγινε το χωριό τους κι εκείνοι μπήκαν στην καρδιά των ντόπιων που πλέον τους θεωρούν δικούς τους ανθρώπους. Εξάλλου όλα τα παιδιά της οικογένειας μιλούν ελληνικά ενώ η σύζυγος του Γιώργου Κωνσταντινομανωλάκη, παρότι Ιρλανδή μιλά καλύτερα από εμάς ακόμα και τα κρητικά.

Όσο για τον πατέρα της νεοφώτιστης το Γάλλο Άρθουρ Μπράνσιαρντ όπως διαπιστώσαμε σε λίγα χρόνια θα είναι πιο Έλληνας από τους Έλληνες αφού προσπαθεί να μάθει και τη γλώσσα μας και τους χορούς μας ενώ αγαπάει τις παραδόσεις μας και την Κρήτη.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ