Ξυλοφάγο έντομο: Τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους ΟΤΑ

Petite Perle 300×250

Η απάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, για το έντομο που έχει εμφανιστεί στο Μαλεβίζι, και ανέδειξε η Φωνή του Μαλεβιζίου

Μεθόδους για τη μείωση των πληθυσμών του ξυλοφάγου εντόμου Xylotrechus chinensis, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο το 2017, και σε άλλες περιοχές της χώρας στη συνέχεια, και αυτή τη στιγμή έχει προσβάλει τις μουριές στο Μαλεβίζι, αναζητούν ερευνητικοί φορείς της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες που γίνονται διεθνώς για την παρασκευή φαρμάκου για την αντιμετώπιση του εντόμου που είναι απειλή όχι μόνο για τις μουριές αλλά και για τα αμπέλια, είναι σε πρώιμο στάδιο.

Στο θέμα αυτό απάντησε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηράκλειου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φωνής του Μαλεβιζίου», για την εμφάνιση του εντόμου στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, το έντομο είναι υπό παρακολούθηση και για τα αμπέλια και μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων αμπέλου από το εν λόγω έντομο.

«Το εν λόγω έντομο δεν αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Ωστόσο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), έχει ήδη δρομολογήσει την ένταξη του συγκεκριμένου εντόμου στο πρόγραμμα επισκοπήσεων από το έτος 2018, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της διασποράς του στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και να διαπιστωθεί αν προσβάλλει τα αμπέλια ή άλλα καρποφόρα δέντρα ή όχι. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων αμπέλου από το εν λόγω έντομο», αναφέρεται στην απάντηση.

Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου (εκρίζωσης και περιορισμού της εξάπλωσης): «σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται η εκρίζωση και κάψιμο ή θρυμματισμός των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και οι εφαρμογές χημικών εντομοκτόνων στα προσβεβλημένα δέντρα (με έγχυση), γεγονός που συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή, δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα δέντρα μουριάς εντοπίζονται με τη μορφή μεμονωμένων δέντρων ή δενδροστοιχιών σε αστικό περιβάλλον. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικό περιβάλλον χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για την αποφυγή δυσάρεστων επιδράσεων στον πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα ο οργανισμός ΕΛΓΟ – Δήμητρα υπογραμμίζει ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης είναι εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους δήμους ή τις περιφέρειες παρά μόνο σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα. «Αναφέρουμε ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του εντόμου είναι εκτεταμένα, εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους ειδικούς τομείς φυτοπροστασίας των δήμων ή των περιφερειακών ενοτήτων, παρά μόνο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια που ασχολούνται με το θέμα και δίνουν τις σχετικές οδηγίες, τις αναλύσεις και κατά κανόνα τα υλικά που χρειάζονται για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ και τις επισημάνσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εδώ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ