Ξεκίνησε η κοπή των άρρωστων μουριών στην Αμμουδάρα

Petite Perle 300×250

Αφαιρούνται με δεντροχειρουργική οι προνύμφες

Τι απαντά το Υπουργείο για τα αυστηρά πρωτόκολλα και γιατί απαγορεύεται η γενική χρήση φαρμάκων από τους Δήμους

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Οι άρρωστες μουριές που προσβλήθηκαν από το ξυλοφάγο έντομο που έχει έρθει από την Κίνα ( η πρώτη εμφάνιση έγινε το 2017 στο Ηράκλειο), ήδη έχουν αρχίσει να κόβονται στην περιοχή της Αμμουδάρας. ΄

Υπολογίζεται ότι η Αμμουδάρα έχει περισσότερες από 300 μουριές σε όλες το μήκος της.

Οι μισές από αυτές ξεκινούν από τα Λινοπεράματα μέχρι τη συμβολή με την Γ' Σεπτεμβρίου, όπου είναι φυτεμένες μόνο μουριές.

Αυτές τις ημέρες συνεργία του δήμου Μαλεβιζίου έχουν σε εξέλιξη την κοπή των άρρωστων κορμών.

Έχει προηγηθεί ο έλεγχος τους, δέντρο – δέντρο από τον  εντομολόγο-Γεωπόνος Α.Τ.Ε.Ι., M.Sc, Παύλος Μαυρικάκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, του δήμου Μαλεβιζίου.

Η αντιμετώπιση του κάθε δέντρου είναι διαφορετική αναλόγως με το μέγεθος της προσβολής του.

Ο ίδιος εφαρμόζει δενδροχειρουργική για να σώσει όσα περισσότερα μπορεί, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον.

Αναλόγως λοιπόν με το μέγεθος της προσβολής είτε κλαδεύονται τα κλαδιά, είτε καθαρίζεται ο φλοιός και αφαιρούνται οι προνύμφες, είτε κόβεται ο κορμός από χαμηλά, για να μεγαλώσει ξανά το δέντρο.

Όποιος περάσει από την Αμμουδάρα θα δει δεκάδες κομμένα δέντρα κατά μήκος του δρόμου.

Ανάλογος έλεγχος θα γίνει και μέσα στο Γάζι.

Σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί ότι τα δέντρα δεν εκριζώνονται. Αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιείται τώρα είναι η έσχατη προσπάθεια για τη μείωση του πληθυσμού του ξυλοφάγου εντόμου από την Κίνα.

Σύμφωνα με το χρόνο ζωής του, το ερχόμενο καλοκαίρι θα φανεί τι έχει μείνει μέσα στο δέντρο και πόσο καταστροφικό είναι.   

Ο Δήμος Μαλεβιζίου καλείται να διαχειριστεί γρήγορα μια υπόθεση που είναι σε εξέλιξη από πέρυσι.

Πολλές μουριές σε όλο το Μαλεβίζι και εμβληματικές όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και ιδιωτικούς είναι άρρωστες με τους πολίτες να σπεύδουν στους γεωπόνους και να εφαρμόζονται διάφορα φάρμακα και μέθοδοι που άλλοτε λειτουργούν κι άλλοτε όχι.

Στα δέντρα που είναι σε δημόσιους χώρους αυτό δεν μπορεί να γίνει.

 Το θέμα αυτό προς το παρόν δεν έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, ούτε υπάρχει συνεργασία με ερευνητικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση του εντόμου. Αυτό το τελευταίο φαίνεται από την απάντηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ότι είναι αυστηρή προϋπόθεση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και πιθανά και πειραματικών εφαρμογών.

Δεν έχουν προσβληθεί αμπέλια

Τι απαντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Οργανισμός ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Όταν το ξυλοφάγο έντομο xylotrechus chinensis εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο το διάστημα 2017-2018 – τότε είχαν κοπεί 500 δέντρα – υπήρχε μεγάλη αγωνία και για τα αμπέλια κι άλλα καρποφόρα δέντρα. Εκείνη την περίοδο το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την απομάκρυνση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φεύγουν τα έντομα μέσα από τις τρύπες που έχουν ανοίξει για να μετακινηθούν σε άλλα δέντρα.

Γι αυτό αυτή η επέμβαση στο Μαλεβίζι γίνεται τώρα για μειωθεί το πληθυσμιακό δυναμικό του εντόμου.

Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμιζόταν η τεράστια βλάβη που προκαλεί στο αμπέλι.

Μετά την ανάδειξη του θέματος από τη Φωνή του Μαλεβιζίου, το θέμα με ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, έφτασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στην απάντηση του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί προσβολή σε αμπέλια: «Το εν λόγω έντομο δεν αποτελεί επιβλαβή οργανισμό
καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Ωστόσο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της
Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε
συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), έχει ήδη δρομολογήσει την ένταξη του
συγκεκριμένου εντόμου στο πρόγραμμα επισκοπήσεων από το έτος 2018, προκειμένου να γίνει
αποτύπωση της διασποράς του στον Νομό Ηρακλείου, αλλά και να διαπιστωθεί αν προσβάλλει τα
αμπέλια ή άλλα καρποφόρα δέντρα ή όχι. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί η προσβολή πρέμνων
αμπέλου από το εν λόγω έντομο».

Οι Δήμοι δεν μπορούν μόνοι τους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ως προς τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν από μόνοι τους να προχωρήσουν σε γενική χρήση φαρμάκων παρά μόνο σε συνεργασία με Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια. «Καταλήγοντας, αναφέρουμε ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του εντόμου είναι εκτεταμένα, εξειδικευμένα και δεν προσφέρονται για γενική χρήση από τους ειδικούς τομείς φυτοπροστασίας των δήμων ή των περιφερειακών ενοτήτων, παρά μόνο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια που ασχολούνται με το θέμα και δίνουν τις σχετικές οδηγίες, τις αναλύσεις και κατά κανόνα τα υλικά που χρειάζονται για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων».

Σε ειδική συνεργασία έχουν ήδη προχωρήσει ήδη οι δήμοι Αθήνας και Περιστερίου

«Στην Ελλάδα το έντομο Xylotrechus chinensis (Coleoptera, Cerambycidae) έχει εξαπλωθεί σε όλη σχεδόν την πεδινή περιοχή, σε παρόδιες συστάδες και φυτείες μουριών. Οι παρόδιες μουριές είναι φυτεμένες από τους δήμους και η καλλιεργητική τους φροντίδα ανήκει σε αυτούς. Ο δήμος Αθήνας αλλά και ο δήμος Περιστερίου έχουν συμβάσεις συνεργασίας με διάφορους φορείς και ειδικότερα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, με σκοπό να περιοριστεί η νέκρωση των δένδρων μουριάς. Οι οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , παρέχονται από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας πάντα από ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία στο θέμα της αντιμετώπισης εντόμων παρασίτων αστικών συστάδων πρασίνου.

Τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του Xylotrechus chinensis αν και περιορισμένα στηρίζονται στη επιστημονική εργασία προσέλκυσης παρόμοιων εντόμων από τους Fan et al. Στη διεθνή ομάδα εργασίας που έγραψε αυτήν την εργασία υπάρχει μεταξύ άλλων ειδικών κι ο Dr Alain Roques του ΙΝRAe, ο οποίος προμηθεύει τα σημειοχημικά μίγματα τα οποία εφαρμόζονται για τη σύλληψη του εντόμου. Φυσικά υπάρχει πάντα η μέθοδος της εφαρμογής κάποιου εντομοκτόνου, αλλά αυτή είναι απαγορευμένη σε αστικό ιστό στην Ευρώπη, εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια εφαρμογής».

Ως προς την καταπολέμηση και τη μείωση των πληθυσμών του εντόμου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καταπολέμησης του εντόμου (εκρίζωσης και περιορισμού της εξάπλωσης),
σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται η εκρίζωση και κάψιμο ή θρυμματισμός των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και οι εφαρμογές χημικών εντομοκτόνων στα προσβεβλημένα δέντρα (με έγχυση), γεγονός που συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή, δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα δέντρα
μουριάς εντοπίζονται με τη μορφή μεμονωμένων δέντρων ή δενδροστοιχιών σε αστικό περιβάλλον. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε αστικό περιβάλλον χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για την αποφυγή δυσάρεστων επιδράσεων στον πληθυσμό.
Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), όλα τα
καλλιεργητικά μέσα που διατηρούν τα δένδρα σε καλή και εύρωστη κατάσταση, συνεισφέρουν στην
αντοχή τους σε προσβολές από το έντομο, ενώ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο η χρήση σηματοχημικών
ελκυστικών ουσιών, με κατάλληλες παγίδες, που θα μπορούσε να παγιδεύσει έναν αριθμό ενήλικων
εντόμων πριν την ωοτοκία τους και κατά αυτό τον τρόπο να περιορίσει τις προσβολές. Η μέθοδος
βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο για την εύρεση κατάλληλων και αποτελεσματικών ελκυστικών ουσιών».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ