Στην ημερίδα του ΚΕΘΕΑ παρεβρέθηκε ο Γιώργος Λογιάδης

Petite Perle 300×250

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25 κ. Γεώργιος Λογιάδης παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με τίτλο "Εξάρτηση & ψυχική υγεία. Νέα δεδομένα, προκλήσεις και προοπτικές" η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 30/09/2022 στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Λογιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η μάστιγα των ναρκωτικών, όπως όλοι γνωρίζουμε, αφαιρεί ζωές και ωθεί νέα παιδιά στη ληστεία γονέων, φίλων και γειτόνων, πλουτίζοντας τις διάφορες μαφίες. 

Πολλά άτομα, κυρίως, σε νεαρές ηλικίες, καταλήγουν να είναι χρήστες και στην πραγματικότητα υποφέρουν από αδιάγνωστες ψυχικές διαταραχές ή/και από σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η πρότασή μας, ως ΜέΡΑ25, για την ψυχική υγεία είναι ένα νέο μοντέλο φροντίδας που θα είναι τοπικό, διεπιστημονικό και θα δίνει τη δυνατότητα στους Ψυχιάτρους και στους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνεργάζονται υπό το πνεύμα και υπό την οργάνωση της συνεχούς αλληλεπίδρασης και του συντονισμού.

Η διπλή διάγνωση για τους χρόνιους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών είναι μία πραγματικότητα η οποία δεν αναγνωρίζεται όπως ακριβώς πρέπει  και συχνά, ακόμα και το ΕΣΥ, κλείνει τα μάτια και οδηγεί εμμέσως τους ασθενείς στην αέναη χρήση ουσιών και στην αγκαλιά του σωφρονιστικού συστήματος. 

Για το ΜέΡΑ25 είναι απαραίτητα τα ακόλουθα:

Στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη η πλήρης απεμπλοκή της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας από τις αστυνομικές αρχές με την ισχύουσα τακτική μεταφοράς του ασθενούς στο Γενικό Νοσοκομείο με χειροπέδες.

Οι Μονάδες παρέμβασης στην κρίση είναι άκρως απαραίτητες στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως επίσης και για την ακούσια νοσηλεία στην κοινότητα για την οποίαν ως ΜέΡΑ25 είμαστε απολύτως σύμφωνοι.

Για το ΜέΡΑ25 η θεσμοθέτηση και λειτουργία των Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση είναι απαραίτητη. Το Κέντρο Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση θα αντιστοιχεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΣΥ. 

Η θεσμοθέτηση των Depot Clinics ως Μονάδες ενσωματωμένες i) στη λειτουργία των Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και ii) σε κάθε Μονάδα Ψυχικής Υγείας (σε όλες οι βαθμίδες του Ε.Σ.Υ.) επιβάλλεται, κατά το ΜέΡΑ25, ειδικά για τους ασθενείς με διπλή διάγνωση. 

Για το ΜέΡΑ25 θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κρατικός φορέας που θα πιστοποιεί τα κέντρα εκπαίδευσης στις ψυχοθεραπείες.

Για την Κοινοτική Ψυχιατρική, κατά το πρόγραμμά μας, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα Κέντρα πρόληψης της Ψύχωσης, οι Depot Clinics, τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων θα αποτελούν τους βασικούς κόμβους του δικτύου κοινοτικής Ψυχιατρικής σε συντονισμό με το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς εξαιτίας της χρόνιας εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες θα πρέπει, βάσει του προγράμματός μας, να αποποινικοποιηθούν.

Το εκάστοτε άτομο (ο πάσχων), με την αποφυλάκιση του, θα παραπέμπεται σε Ψυχίατρο στην κοινότητα (στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) και θα παρακολουθείται συστηματικά.

Η ύπαρξη σχολικών ψυχολόγων σε κάθε σχολείο, καθώς και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Ψυχικής Υγείας, θα εντοπίζει και θα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, προλαμβάνοντας έτσι την κατάληξη στη χρήση ουσιών. 

Ένα άλλο μέτρο πρόληψης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι η σωστή ενημέρωση. Πιο εμφανές παράδειγμα είναι ο αλκοολισμός, που η αντίληψη των περισσότερων επηρεάζεται έντονα από το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι, παρά από την επιστημονική πραγματικότητα. Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι το ΚΕΘΕΑ μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο". 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ