Σωκράτης Βαρδάκης: «Να στηριχθούν με ουσιαστικά μέτρα οι κτηνοτρόφοι»

Petite Perle 300×250

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τους κτηνοτρόφους, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά τη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, τα όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ακόμα και όπως αυτά διαμορφώθηκαν τελικά, δεν επαρκούν ούτε για ένα μήνα  κάλυψης των δαπανών ζωοτροφών. 

Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα εκτίναξης του κόστους παραγωγής, που παρά την άνοδο των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%), δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων –πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής,  που περιλαμβάνουν συγκεκριμένο ύψος της ενίσχυσης ανά παραγωγικό ζώο, καταβολή των ενισχύσεων προηγουμένων ετών που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, μείωση, είτε κατάργηση κάποιων εισφορών που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας, ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων προς τις τράπεζες, νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταυλικών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση σε συγκεκριμένη τιμή της πώλησης του γάλακτος, ενώ παράλληλα ζητάει  την αύξηση του ποσού των μέτρων που ανακοινώθηκαν, από 91εκ.€ σε 150εκ.€.

«Η κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι δραματική. Παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, τις εκκλήσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου για το κόστος των ζωοτροφών και την περαιτέρω ενίσχυσή τους, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με μέτρα ασπιρίνες και μάλιστα χωρίς μόνιμο χαρακτήρα, θα λύσει τα προβλήματα που επιμένουν και επιδεινώνονται όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση»,  υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΚ και να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ