Στις 19 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί η καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

Petite Perle 300×250

Την ημερομηνία αυτή είχε προ ημερών αποκαλύψει μέσα από δική του πληροφόρηση ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, που ευρισκόμενος σήμερα στην Αθήνα στις επαφές που είχε, έλαβε την οριστική απάντηση.

«Κλείδωσε» οριστικά η ημερομηνία της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου για τη φετινή καταβολή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, που θα αντιστοιχεί και φέτος σε ποσοστό 70%. Το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το πρασίνισμα συν το πριμ των νέων γεωργών, θα πληρωθεί όπως πάντα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ημερομηνία αυτή είχε προ ημερών αποκαλύψει μέσα από δική του πληροφόρηση ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, που ευρισκόμενος σήμερα στην Αθήνα στις επαφές που είχε, έλαβε την οριστική απάντηση ότι την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου πράγματι θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων. Πρόκειται για μια πληρωμή πολύ πιο νωρίς σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Πέρυσι η προκαταβολή δόθηκε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου αλλά πολύ μεγάλα προβλήματα λόγω των μεγάλων

«Είναι για λόγους εντυπώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διότι την άλλη μέρα ο κ. Γεωργαντάς πρόκειται να μιλήσει στην "Agrotica" και θέλει να έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης, προβάλλοντας τους δικούς του ισχυρισμούς για τους λόγους της πληρωμής νωρίτερα από πέρυσι.

«Στις 20 του μήνα ο υπουργός κάνει τα εγκαίνια στην "Agrotica" και θέλει να έχει δώσει την εντολή να μπουν τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Με το νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρόεδρος Σταύρος Γαβαλάς και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα με το νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο που τους διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 70% ή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, «κλείδωσε» για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου φέτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο neakriti.gr o Μύρων Χιλετζάκης, θα γίνουν και άλλες πληρωμές. «Μία πληρωμή γίνεται στις 14 Οκτωβρίου που αφορά υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης 2021. Και απευθύνεται σε όσους παραγωγούς ήταν στον έλεγχο, ή είχαν εμπλακεί σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και δεν είχαν μέχρι σήμερα πληρωθεί. Είναι λοιπόν η τελευταία πληρωμή που γίνεται για την περυσινή χρονιά. Όσοι είναι κάτοχοι κάρτας ATM της Τράπεζας Πειραιώς, θα δουν τα χρήματα τους στους λογαριασμούς τους την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί η πληρωμή μέχρι και την επόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Αμέσως την άλλη μέρα  θα καταβληθεί η πρώτη δόση της φετινής ενιαίας ενίσχυσης», μας είπε ο συνεταιριστής.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή έγινε επίσης μία πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούσε σε Ειδική Ενίσχυση Αμπελοκαλλιεργητών – Βιοκαλλιεργητών σε επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια για όλη τη χώρα. Η ενίσχυση αυτή προήλθε από το πακέτο για την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, με βάση τα όσα προβλέπονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε σχέση με τα χρήματα που είχε πάρει πέρυσι, φέτος θα έχει περικοπές της τάξεως του 6%. αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τελευταία χρονιά της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου αφού από του χρόνου αλλάζει η ΚΑΠ.

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου,  ότι τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021 καταβλήθηκαν πέρυσι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, πέρυσι η πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων ήταν εντελώς προβληματική και χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς καταστάσεις και ένα "μπάχαλο" που θεωρείται πραγματικά πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση τού τότε υπουργού Σπήλιου Λιβανού από τον σημερινό Γιώργο Γεωργαντά.   Βέβαια, η "καρατόμηση" Λιβανού οριστικοποιήθηκε στις αποφάσεις Μητσοτάκη μετά τους επίμαχους διαλόγους με τον Πέτρο Δούκα και τα περί χρηματισμού ψηφοφόρων μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία το 2007, και η αντικατάστασή του από τον Γιώργο Γεωργαντά ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022.     Η καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς γεωργοί και κτηνοτρόφοι είδαν τα χρήματά τους μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Δεν ήταν λίγα, μάλιστα, τα περιστατικά με παραγωγούς που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από την ενίσχυσή τους.

Όλοι ελπίζουν φέτος οι πληρωμές να γίνουν με τον σωστό τρόπο και να μην έχουμε ανάλογα προβλήματα.

πηγή: www.neakriti.gr

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ