Χαιρετισμός της Γενοβέφας Χουστουλάκη στη Γ.Σ. του Παγκρήτιου σωματείου εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Petite Perle 300×250

Στη Γενική Συνέλευση του παγκρήτιου σωματείου εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7/10/2022, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παρευρέθηκε και χαιρέτισε η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ανέφερε τα εξής :

"Είναι δεδομένη η στήριξη του ΚΚΕ  στον δίκαιο αγώνα σας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Επανειλημμένα, με πολλές πρωτοβουλίες, είτε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είτε εκτός αυτής, το ΚΚΕ αναδεικνύει -χρόνια τώρα- την ανάγκη για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς εξαιρέσεις !

Αναδεικνύει την ανάγκη της κατάργησης του εργασιακού μεσαίωνα των ελαστικών σχέσεων εργασίας,  της ομηρίας των εργαζόμενων, την οποία επιβάλλουν οι  «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ. Αυτές  τις πρακτικές εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έναντι της μονιμότητας,  που στοιχίζει περισσότερο και ως εκ τούτου είναι απαγορευτική, με βάση τις «δημοσιονομικές προτεραιότητες» μιας  οικονομίας, που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων.

Το ΚΚΕ  αναδεικνύει ακόμη και  την ανάγκη επέκτασης του ΒσΣ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού τα κενά παραμένουν μεγάλα, όπως και οι  λαϊκές ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα. Την ανάγκη να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών του προγράμματος, με την πλήρη στελέχωσή τους, με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά,  με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, για την κάλυψη όλων των αναγκών  της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες.

Η σημερινή κατάσταση των εργαζόμενων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών Αρχών. Τόσα χρόνια εμπαίζουν τους εργαζόμενους. Τους «χτυπούν την πλάτη» ότι τάχα είναι με το μέρος τους, ότι τους αναγνωρίζουν ως «πρώτη γραμμή» μέσα στην πανδημία, αλλά στην πράξη  διατηρούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Είναι τεράστια η ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριψαν στη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η απαγόρευση της μονιμοποίησης συμβασιούχων (άρθρο 103 του Συντάγματος), όπως πρότειναν  Σωματεία και οι Ομοσπονδίες των εργαζόμενων.

Η ομηρία στο ΒσΣ συνεχίζεται και μετά την προκήρυξη 4Κ /2020.  Διαγωνισμός που έγινε μόνο κάτω από την πίεση των αγώνων των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει.  Είναι βάρβαρο μετά από είκοσι χρόνια δουλειάς να συζητούν να πετάξουν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Να τίθεται εν αμφιβόλω  το δικαίωμα στη μονιμότητα, το δικαίωμα στην επιβίωση και την αξιοπρεπή ζωή.

Η κυβέρνηση και πιο ειδικά το υπουργείο εσωτερικών οφείλει ΤΩΡΑ  να δώσει λύση (π.χ. νομοθετική ρύθμιση) για τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι». Το ΣτΕ αποφασίζει με βάση τους νόμους που τα κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην κυβέρνηση έχουν ψηφίσει. 

Από αυτές τις κυβερνητικές εναλλαγές,  που αφήνουν τον λαό στα ίδια ή και χειρότερα,  οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη πείρα. Η μια κυβέρνηση  «κόβει  κι άλλη  ράβει», με στόχο να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, να κρύβεται η πραγματική διέξοδος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και  οι εργαζόμενοι να ματώνουν το ίδιο και χειρότερα. Η μια κυβέρνηση δίνει τη σκυτάλη στην άλλη για να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, για να ταΐζουν με μεγαλύτερα κέρδη  τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και να δαπανούν δισεκατομμύρια για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Κι από την άλλη οι εργαζόμενοι να ζουν με το άγχος της ανεργίας, τα ψίχουλα των λογής- λογής pass, κι αυτά βγαλμένα από την τσέπη τους, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς,  κτλ.

Χρειάζεται αγώνας με στόχευση στον πραγματικό ένοχο, στα πραγματικά αίτια: στους νόμους των κυβερνήσεων, στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους επίδοξους σωτήρες.   Σωτηρία και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" θα δώσουν μόνο οι αγώνες, χωρίς στάση αναμονής. Αγώνες αποφασιστικοί, με τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης, που δεν φοβούνται τους εκβιασμούς ούτε υποχωρούν στα «ταξίματα», που σκοπό έχουν να καλλιεργούν στάση αναμονής. Αυτοί οι αγώνες θα έχουν  νίκες, όπως νίκες είχαν οι αγώνες των εργαζόμενων στην Cosco, στην  E- food, των οικοδόμων και όλων που παλικαρίσια παλεύουν για τη ζωή που μας αξίζει!

Σε αυτούς τους αγώνες, όπως μέχρι τώρα, το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή, το Περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια και κυρίως στους δρόμους του αγώνα θα είμαστε δίπλα σας!

Καλούς αγώνες και καλή αντάμωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη!  "

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ